Bu Hobiye Bayılacaksınız!..

İnternet
Model uçak yapmak, son zamanların keyifli hobilerinden biri. Aslında hobiden de öte bir uğraş. Çünkü bir yanıyla uçak ve uçak tasarımı dünyasına hazırlayan bir yanı var. Yani aslında bilimse...
EMOJİLE

Model uçak yapmak, son zamanların keyifli hobilerinden biri. Aslında hobiden de öte bir uğraş. Çünkü bir yanıyla uçak ve uçak tasarımı dünyasına hazırlayan bir yanı var. Yani aslında bilimsel bir uğraş diyebiliriz. Ancak model uçak yapımı biraz pahalı bir uğraş. İşte model uçak yapımıyla ilgili merak edilenler…

MALİYET NEDİR?

Aslında maliyet konusu size kalmış bir şey minumum 750 YTL’nin altına inmemek kaydı ile bu hobiye başlayabilirsiniz tabi bunu yanında sahada kullanacağınız aletler buna dahil değildir Bizim size tavsiyemiz 2′ ci el uçak ile başlamanızdır, hem daha düşük maliyetli olur hem de ilk etapta uçağa verdiğiniz zarar sizi bu işten soğutmaz.

BİR MODELİN HAVADA YAPTIĞI SÜRAT NE KADARDIR?

Trainer eğiti tabir ettiğimiz uçaklar havada daha stabil uçabilmekle beraber 70-80 km sürate ulaşabilmektedir.Tabi 300 km civarına çıkan daha ileri seviye uçaklarda vardır.

BİR MODELİ NE KADAR UZAK MESAFEYE GÖNDEREBİLİRİM?

Uzaktan kumandaların mesafesi 1.5 km ile 2 km arasıdır, fakat modeli o kadar uzağa gönderme imkanınız yoktur nedenine gelince 1.5 -2 metre kanat açıklığına sahip bir model size 600-700 metre yi geçtiğinde havada kuş gibi görünür, uçağın yönünü tayin etmeniz çok zor olur, bu da size çok pahalıya maal olur. Maliyet konusundada belirttiğimiz gibi modele yeni başlayan arkadaşlar genelde hayal kırıklığı yaşadıklarında bu işten soğumaktadırlar. Malesef ülkemizde modelciliğin gelişememesi bu yüzdendir. Acele etmeden bu işi bilerek yapmakta fayda vardır.

MODEL UÇURABİLMEK İÇİN YAŞ NE OLMALIDIR?

Bu hobide kişinin becerisine göre 15 yaş üzerinde hoca nezaretinde uçuşa rahatlıkla başlanabilir

KUMANDA RADYO ALICI VERİCİ NEDİR?

Radyo insan vücudundaki sinir ve kas sistemi gibi uçağın sinir ve kas sistemidir,beyinden gelen sinyalleri algılar ve kaslara sinyal göndererek vücudun istenilen şekilde hareket etmesini sağlar.Bir radyo kumanda sistemini tanıyacak olursak,radyo kumanda sistemi bir verici ” TRANSMİTTER ” , bir alıcı ” RECIEVER ” ,servolar on off anahtarı pillerden oluşmaktadır, verici daima pilotun elinde bulunmaktadır pilotun komutlarına göre alıcıya sinyaller gönderir alıcı bu sinyalleri servolara aksettirerek servoları sağa sola hareket ettirir .Bir ucu servo üzerine,diğer ucu uçağın hareketli kontrol yüzeylerine bağlı olan kollar servoların dairesel hareketini doğrusal hareket olarak kontrol yüzeylerine iletirler.Bu hareketli yüzeylere çarpan hava uçağın yön değiştirmesine neden olur dolasıyısı ile uçağı istediğimiz şekilde yönlendirebiliriz.Radyo kontrollü uçaklarda genellikle 4 kanal radyolar kullanılmaktadır.Aslında daha az kanallı radyolarlada uçabilen model uçaklarda vardır ancak kullanım kolaylığı ve akrobasi hareketleri yapabilmek için 4 kanallı bir radyo şarttır.Kanal adedi uçağa yaptırabileceğimiz hareket sayısını belirler.Dört kanallı bir radyoda 1 adet motora gaz veren gaz koluna , 1 adet uçağın yönünü tayin eden yön dümenine ,1 adet iniş kalkış dümenine ,1 adette ana kanatlara hareket gereklidir.İstenilirse daha fazla kanal sayısına sahip bir kumanda kullanılabilir yukarıda saydığımız 4 kanal bir uçağı uçurmaya yeter ama siz dersenizki iniş takımları açılır kapanı olsun,fren takayım,kanopiyi açıp kapatayım extradan bir çok şeyler daha yapableyim daha fazla kanal sayısına sahip kumanda kullanabilirsiniz.

MODEL UÇAK MOTORLARI HAKKINDA BİLGİLER

Model uçak motorları 2 ve 4 zamanlı veya boksör tipi motorlar olarak sınıflandırılır.GLOW PLUG dediğimiz özel bir buji ve GLOW FUEL dediğimiz model uçak yakıtı sayesinde manyeto,endüksiyon bobini,platin,distribütör gibi araçlara gerek kalmamıştır,model uçak yakıtı kısaca % 80 oranında METİL ALKOL ve % 20 oranında HİNT YAĞINDAN oluşmaktadır.Bunun yanı sıra motorun performansını arttırmak, yanmayı kolaylaştırmak için genellikle %5 oranında NİTRO ( nitromethane ) karıştırılmaktadır.Aslında metil alkol ana yakıttır , hint yağı motorun yağlama işlevini görür bu günkü yakıtlarda genelde hint yağı yerine maliyeti daha düşük olan sentetik yağlar kullanılmaktadır.

Bilgi için:

http://www.modelucak.com

www.modelucak.net

www.modelmerkezi.com

www.tayyareci.com

www.modelairplanenews.com

www. modelairplanesecrets.com