Bu da dijital bahar

İnternet
ABD Dışişleri Bakanlığı, daha önce George Soros’un ‘Açık Toplum Vakfı’ tarafından yürütülen sivil toplum etkinliklerine el attı. Bakanlık bilişim teknolojilerini kullanarak sivil top...
EMOJİLE

ABD Dışişleri Bakanlığı, daha önce George Soros’un ‘Açık Toplum Vakfı’ tarafından yürütülen sivil toplum etkinliklerine el attı. Bakanlık bilişim teknolojilerini kullanarak sivil toplumu güçlendirmek için proje başlattı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, kamu diplomasisi çalışmaları kapsamında bilişim teknolojilerini kullanarak sivil toplumu güçlendirme çalışmaları yapıyor. Hillary Clinton döneminde başlayan çalışmalarla dünyanın farklı yerlerindeki gençler değişik program başlıklarında biraraya getirilerek dijital kamuoyu oluşturmaları için eğitime tâbi tutuluyor. Daha önce George Soros’un Açık Toplum Vakfı tarafından gerçekleştirilen sivil toplum etkinliklerin ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından gündeme alınması, Bakanlık bünyesinde "21. Yüzyılın Dışişleri Modeli" olarak tanımlanan dijital diplomasi stratejilerinin bir yansıması olarak devam ediyor.

SARAYBOSNA’DA ŞEFFAF DEVLET TEMASI

TechCamp olarak adlandırılan ve ilgili bölgelerdeki ABD büyükelçiliklerinin himayesinde geçen sivil toplum buluşmalarında konular değişkenlik gösteriyor. Örneğin Saraybosna’da ekim ayında gerçekleştirilen iki günlük toplantıda, ‘vatandaş gazeteciliği’ ve ‘şeffaf devlet’ teması ön plana çıktı. Sivil toplumun internet teknolojilerini kullanarak örgütlenmesini teşvik eden toplantının açılış konuşması ABD’nin Saraybosna Büyükelçisi tarafından gerçekleşti. Toplantı yeri Saraybosna olmasına karşın katılımcıların Sırbistan, Makedonya, Hırvatistan, Karadağ ve Kosova’yı da içermesi dikkat çekti. Slovenya hariç eski Yugoslavya’yı oluşturan tüm devletlerden gençlerin biraraya geldiği toplantı, Fondacja TechSoup, Zasto ne (Bosna-Hersek), Dokukino (Sırbistan) ve Kosovo 2.0 (Kosova) işbirliğiyle gerçekleştirildi.

AFRİKA’DA TEKNOLOJİ VE TARIM UKRAYNA’DA SOSYAL SORUNLAR

Senegal’in başkenti Dakar’da düzenlenen TechCamp’te ana konu Teknoloji ve Tarım olarak belirlenirken, Batı Şeria’daki toplantının ağırlıklı konusunu Kadın Hakları oluşturuyor. Ukrayna ve Kazakistan’daki toplantılarda ise ağırlıklı olarak vatandaşların sosyal olaylara internet üzerinden aktif olarak katılımını sağlayacak teknolojiler anlatılıyor. Programlara Facebook başta olmak üzere farklı internet şirketinden yönetici düzeyinde konuşmacılar katılıyor.

Dünyaya ‘demokrasi’ içeride sıkı denetim

ABD dünyanın farklı ülkelerinde internet özgürlüklerini desteklerken, internet sansürü anlamına gelen ‘SOPA’ gibi yasaları da gündeme taşıyor. Diğer yandan "Wall Street’i İşgal Et" eylemcilerinin Twitter üzerindeki mesajlarının aleyhte delil olarak kullanılmak üzere mahkemeyle paylaşılması ABD’nin internet özgürlükleri konusunda ülke içinde ve dışındaki iki zıt tutumu olarak dikkat çekiyor.

Sivil toplum: 2.0

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un ‘Sivil Toplum (Civil Society ) 2.0 Girişimi’ kapsamında gençlere yönelik olarak düzenlenen TechCamp Programı, geleceğin liderlerine en son bilgi ve iletişim teknolojilerini kendi toplumlarında nasıl kullanabileceklerini öğretmeyi hedefliyor. Teknoloji uzmanları ile sivil toplum örgütlerini biraraya geti-rerek, dünya genelinde gençlerin dijital okuryazarlığını geliştirmek üzere uzman ve kaynak desteği sağlıyor.

Yenişafak