Ortalama bir internet kullanıcısı için internet hızı kavramı, internet servis sağlayıcısının (ISP) hizmetlerini satmak için kullandığı sayılarla başlar ve biter. ISP’ler, uyguladıkları sürekli artan fiyatları haklı çıkarmak için internet hızlarını teorik maksimum değerlere indirger.
Büyük vaatlere rağmen, normal kullanım altında test edildiğinde bağlantı performansının eksik olduğu yaygın olarak görülür.
İnternet hızını artırmanın bir yolunu ararken, bazılarımız VPN’lere yönelmeyi deniyor. Pek çok ticari hizmet, hız iyileştirmeleri sunduklarını iddia ediyor. Bunun doğru olmadığı konusunda ısrar eden çok sayıda teknoloji uzmanı da var.
Gerçek arada bir yerde yatıyor ve bunu açıklamak için bu kılavuzu bir araya getirdim. İçinde, Gerçek dünyadaki internet hızlarının temellerinden kısaca bahsedeceğim ve bir VPN kullanarak bu hızların ne zaman yardımcı olabileceğini (veya zarar görebileceğini) anlamanıza yardımcı olacağım.
İnternet Bağlantı Hızınız
Bir internet hız testi yaptıysanız, ping süreleri ve indirme ve yükleme hızları gibi şeylere aşina olmalısınız (veya en azından görmüş olmalısınız). Muhtemelen internet hizmetinizin neden yavaşladığını veya bir videoyu neden sorunsuz bir şekilde yayınlayamadığınızı öğrenmek için o hız testi sayfasına gitmişsinizdir.
Çoğu durumda test, bağlantının erişmeye çalıştığınız içeriği işlemek için yeterince hızlı olduğunu gösteren sonuçlar verir. Bu görünüşte çelişkili bilgilerin bir nedeni var.
Ağ Performansı Faktörleri
Çevrimiçi, web sitelerine ve hizmetlere bağlantılar karmaşık bir ağ üzerinden geçer. Bu ağ, dünyanın her yerindeki sayısız kişi ve şirketin kontrolü altındadır. Dünya Çapında Ağ adının nedeni budur. Temeldeki ağın yapısı, birbirine bağlı makinelerden oluşan bir örümcek ağına çok benzer.
Bir hız testi yaparken, test verileri genellikle ISP’nin ağından ayrılmaz. Dolayısıyla sonuçlar her zaman gerçeği yansıtmaz. Öte yandan, bir siteyi ziyaret ettiğinizde, verilerinizin hedefine ulaşmak için izlediği yol üzerinde hiçbir kontrolünüz yoktur. Bu yol boyunca ağ koşullarını da kontrol edemezsiniz.
Gerçek dünyada, ağ tıkanıklığı, donanım arızaları ve hizmet reddi saldırıları gibi şeyler en hızlı internet bağlantısını bile dize getirebilir. Ve bunlar düzenli olarak karşılaşabileceğiniz şeylerden sadece birkaçıdır.
VPN Üzerinden İnternet Erişimi
VPN hizmeti, siz ve VPN hizmet sağlayıcısı arasında şifreli ve güvenli bir bağlantı sağlar. Buradan, internet trafiğiniz hedefine doğrudan cihazınızdan gelmiş gibi olacağı şekilde ulaşır.
Başkalarının web trafiğinin içeriğini görmesini engellemek isteyen herkes için yararlı bir araçtır. Ayrıca, çevrimiçi ortamda anonim kalmayı tercih edenlerin de favorisidir.
VPN bağlantısının doğası, web trafiğinin artık mümkün olan en doğrudan yolu kullanmadığını ifade eder. Önce VPN servis sağlayıcısının sunucularından akması gerekir. Trafiğin şifrelenmesi ve veri yolundaki değişiklik bazen yavaş bir internet bağlantısını hızlandırabilir. Ancak, her şey ilk başta yavaş olmasının nedenlerine bağlıdır.
VPN’nin İnternet Hızını Düzeltebilmesi
VPN kullanmanın internet hızlarını artırabileceği bazı durumlar vardır. Örneğin, tipik veri yolundaki gecikmeler nedeniyle bağlantınızın yavaş olması bu durumlardan biridir. Önce bir sunucuya gitmek zorunda kalarak, bir VPN bağlantısı, yolun yavaşlığa neden olan kısımlarından kaçınarak sorunu çözebilir.
Trafiğiniz, VPN sağlayıcısının ağıyla ISP’nizden daha iyi bağlantıya sahip bir ağa yönlendiriliyorsa, ayrıca bir hız artışı yaşayabilirsiniz. Ancak bu koşulların her ikisi de o kadar yaygın değildir.
İnternet yavaşlığının en yaygın nedenlerinden biri bant genişliği kısıtlamasıdır ve bu, bir VPN’nin durdurmasına yardımcı olabilecek bir şeydir. ISP’ler genellikle trafiği bu şekilde kontrol etme yöntemine başvururlar, çoğu zaman bunun gerçekleştiğine dair bir bildirimde bulunmazlar. Yavaş bir internet bağlantısının en sinir bozucu nedenlerinden biri olabilir. Tespit edilmesi zor olmakla kalmaz, aynı zamanda kasıtlı olarak uygulanan bir yavaşlamadır.
VPN’nin İnternet Performansını Düzeltememesi
Ne yazık ki, VPN yavaş internet bağlantısının her nedeni için bir çözüm değildir. Bazı durumlarda, hatta işleri normalden daha yavaş hale getirebilirler.
Aslında, VPN’nizi tamamen devre dışı bırakmanın daha iyi olabileceği birkaç durum vardır. Bunlar şunları içerir:
- Coğrafi Mesafe
VPN sunucusu konumu sizden dünyanın diğer ucundaysa ve verilerinizin son varış noktasından daha uzaktaysa, verilerin seyahat etmesi gereken ek mesafe bağlantının genel hızını azaltacaktır. Bu sorunu önlemeye yardımcı olmak için, aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda VPN sunucusu konumuna sahip bir sağlayıcı seçin.
- VPN Sunucusu Tıkanıklığı
Verinin geçmesi gereken VPN sunucusu aşırı yüklenirse, bağlantının yavaşlamasına neden olacak bir tıkanıklık noktası haline gelir. Bu olursa, bunun yerine hafif yüklü bir sunucuya geçmeyi deneyin. Hemen hemen tüm VPN sağlayıcıları bunu yapmanıza izin verir.
- Şifreleme Gecikmesi
Bir VPN’de, tüm giden veriler şifrelenmeli ve gelen tüm verilerin şifresi çözülmelidir. Bu işlem gerçek zamanlı olarak gerçekleştiğinden, eski veya daha düşük özellikli cihazlarda bazen fark edilir bir gecikme katabilir. VPN istemci ayarlarınızı kontrol edin ve yalnızca ihtiyacınız olan yüksek şifrelemeyi seçin.
VPN bağlantınızı kapatmanın mümkün olmadığı veya istenmediği durumlarda bu durumlar için denemek ve hızlandırmak için yapabileceğiniz birkaç şey daha vardır.