Big Bang’in İzi Bulundu

İnternet
İngiliz "Nature" adlı bilim dergisinde çıkan habere göre, patlamadan yaklaşık 13 milyar yıl sonra geçen nisan ayında tespit edilebilen ve "GRB 090423" adı verilen gama ışınları, &q...
EMOJİLE

İngiliz "Nature" adlı bilim dergisinde çıkan habere göre, patlamadan yaklaşık 13 milyar yıl sonra geçen nisan ayında tespit edilebilen ve "GRB 090423" adı verilen gama ışınları, "karanlık çağ" adı verilen dönemde meydana geldiği için bilim adamları arasında büyük heyecan yarattı.

Derginin haberinde, Evren’de yaklaşık 13,7 milyar yıl önce meydana gelen büyük patlamadan 400 bin yıl sonra oluşan "karanlık çağ"da elektronların ve protonların atomları eksi veya artı elektrik yüküyle doldurduğu, bu nedenle yıldız ışıklarının neredeyse tümüyle izole edildiği ve Evren’in karanlık olduğu belirtildi. Evren’in, büyük patlamadan ancak 800 ila 900 milyon yıl sonra atom ve moleküllerin mor ötesi ışınlarla iyonize edilmesinden, yani elektriklenmesinden sonra ışıklı hale geldiği kaydedildi.

Bilimadamları, bugüne kadar tespit edilebilen en eski yıldız patlamasının "GRB 090423"ten en az 150 milyon yıl daha sonra meydana geldiğine işaret etti.

Warwick Üniversitesi araştırmacılarından Andrew Levan, "Yıldızların ilk kez ortaya çıkmaya başladığı bir zamana bakabilmek çok heyecan verici" derken, Leicester Üniversitesi‘nden Niel Tanvier, yeni tespitin kendilerine Evren’in başlangıcına bakma olanağı sunduğunu söyledi.