Bayrampaşa’nın Bilim Sokağı Var!..

İnternet
Bayrampaşa Belediyesi Bilim Merkezi tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen "Bilim Sokağı" projesi Türkiye de bir ilki gerçekleştiriyor ve sokaklara, halkın arasına iniyor. E...
EMOJİLE

Bayrampaşa Belediyesi Bilim Merkezi tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen "Bilim Sokağı" projesi Türkiye de bir ilki gerçekleştiriyor ve sokaklara, halkın arasına iniyor.

Etkinliğin açılış töreni ise bugün Bayrampaşa Atatürk Parkı’nda yapıldı. Programa Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, Bayrampaşa Kaymakamı Abdülkadir Yazıcı, Bilim Merkezi Genel Koordinatörü Hasip Gönülkırmaz ve belediye yetkilileri ile siyasi parti temsilcileri katıldı.

PROJEYİ TÜBİTAK DESTEKLİYOR

Bayrampaşa’da 2008 yılından bu yana faaliyet gösteren Bayrampaşa Belediye Bilim Merkezi öncülüğündeki Bilim Sokağı projesi TÜBİTAK desteğiyle hayata geçti. Bilim Sokağı projesi 11 gün boyunca Bayrampaşa’nın mahallelerinde halkla ve öğrencilerle buluşacak. Etkinliğin açılış töreni ise bugün yapıldı. Törende ilk olarak söz alan Bilim Merkezi Genel Koordinatörü Hasip Gönülkırmaz, Bilim Sokağı projesinin ayrıntıları hakkında bilgi verdi. Hasip Gönülkırmaz, şunları söyledi:

“Bilim Sokağı projesi TÜBİTAK’a başvuran 104 projeden biriydi. TÜBİTAK bu 104 projeden 49 tanesine destek vermeyi kabul etti. Bu projelerden bir tanesi de Bilim Sokağı projemiz. Projemiz gençlere bilimi sevdirmek, onları bilim adamı olmaya yönlendirmek ve onlara ‘ben de yapabilirim’ duygusunu aşılamak amacıyla hazırlanmış bir projedir. Bayrampaşa Belediyesi Bilim Merkezi, belediyemizin oluşturduğu ve gençlerimizi bilime yönlendirmeyi amaçlayan bir kurumdur. Bilim Merkezimizde başarılı gençlerimize bir eğitim sistemi dahilinde eğitim vermekteyiz.”

Hasip Gönülkırmaz, daha sonra Bilim Merkezi‘nin mimarı Belediye Başkanı Hüseyin Bürge’ye ve Bilim Sokağı projesine destek veren TÜBİTAK yetkililerine teşekkürlerini sundu.

Daha sonra söz alan Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge ise sözlerine, “Allah’a hamd ediyorum ki, artık Bayrampaşa Belediyesi sadece asfalttan, sadece çöp toplamaktan bahsetmiyor. Bu bir belediye başkanının mutlu günüdür. İnsanın hayal ettiklerinin yaşanmış olduğunu görmek ve izleyebilmek herhalde bir insan için hayatının en mutlu anlarından bir tanesi olduğudur. Onun için İstanbul’un en eski belediye başkanlarından birisi olarak, bize bu özelliği verdiklerinden dolayı Bayrampaşalılara teşekkür ediyorum.” diyerek başladı.

‘BİLİM BAYRAMPAŞA’NIN SOKAKLARINDAN GEÇER’

Başkan Bürge, konuşmasının devamında 1994 yılında başlayan belediye başkanlığından bu yana eğitim alanında yapmak istediği faaliyetler sırasında yaşadığı sıkıntıları dile getirdi ve gelinen noktaya değindi. Bilim Merkezi’nin öğrencilerin eğitim hayatındaki önemine de dikkat çeken Başkan Bürge, şunları söyledi:

“Bilim Merkezi’yle çocuklarımıza üçüncü bir adres oluşturduğumuzu düşünüyorum. Çocuk ya annesi-babasının, ya öğretmeninin yanında, ya da sokaktadır. Sokakları üçüncü adres kabul ederek, Bilim Merkezi ve Bilgi Evlerinin açılışına start verdik ki, İstanbul’da bu örnek çalışmaların açılışını Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan Bayrampaşa Stadından yapmıştı. İlk ve orta öğretimde bir başka çalışma yapan kurumumuz olarak da Bayrampaşa Gençlik Merkezi var.”

Başkan Bürge, belediye olarak çok açık bir ufka sahip olduklarını da vurgulayarak, “Bunun ötesinde mucit çocuklarımıza bir mekan oluşturabilmek adına, böyle bir ufka sahip bir belediyenin, en azından Bilim Merkezi’ne sahip bir belediyenin olduğunu duymadım ve görmedim. Ama bizde var. Bizim geldiğimiz bu noktanın, bence artık çocuklarımızın ufkunu, hayal dünyasını artırabilmek adına, çocuklarımızı geleceğe hazırlayabilmek adına çok önemli olduğunu düşünüyorum. Gelinen noktada Bilim Merkezi’nden sorumlularına ve orada emek veren tüm öğretmen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Bilim çalışmalarının ilçede artık daha yaygınlaşacağını belirten Başkan Bürge; “TÜBİTAK’ın destek verdiği 49 projeden 47’si üniversite projeleridir. Dikkatinizi çekmek istiyorum; kaldı 2 tane. Bir tanesi Çankaya Belediyesi, bir tanesi de Bayrampaşa Belediyesi. Şükürler olsun, daha 2 yıl önce kurduğumuz Bilim Merkezi, TÜBİTAK’la proje gerçekleştiriyor. Biz şimdi bu ödülü Bayrampaşalılarla paylaşmak istiyoruz. ‘Bilimin yolu Bayrampaşa’nın sokaklarından geçer’ diye buldukları sloganı da sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunu şunun için söylüyorum; Bayrampaşa ‘da biz artık klasik belediyeciliği geçtiğimiz ve eğitim camiasına böyle arenalar oluşturduğumuz için kendimi çok mutlu hissediyorum.” ifadelerini kullandı.

‘BİLİM ADAMI OLMAK KAF DAĞI’NIN ÖTESİNDE DEĞİL’ 

Bilim Merkezi’nin bilim adamlığına giden yolda önemli bir yeri olduğunu belirten Başkan Bürge; son olarak şunları söyledi:

"Artık Bilim Merkezimizdeki çocuklarımızın ‘bilim adamı olmak kolay bir iş midir?’ sorusunu yenebilmek, bilim adamı olabilmenin Kaf Dağı’nın ötesinde olmadığını, Bayrampaşa’nın sokaklarına ait olduğunu bu çocuklarla, bu ülkeye gösterebilmek adına biz Bayrampaşa’da bir bayrağımızı bilim bayrağı olarak diktik. Bütün sokaklarda, işi biraz da tiyatral boyuta getirerek, biraz da eğlence boyutuna getirerek, ODTÜ’lü ve İTÜ’lü gençlerimizle çocuklarımızı sokaklarda matematik, fizik, kimya, biyoloji laboratuarlarımız aracılığıyla bilgiyle buluşturmanın, geleceğin mucit çocuklarını yetiştirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Bunun en büyük payı Bayrampaşalılar’dadır. Bilimin Bayrampaşa’nın sokaklarından geçtiğini bir kez daha vurguluyor, katkıda bulunan herkese yürekten teşekkür ediyorum.”

Son olarak söz alan Bayrampaşa Kaymakamı Abdülkadir Yazıcı da, Bilim Sokağı projesinin klasik bir belediyecilik faaliyeti olmadığına değinerek, şu ifadeleri kullandı:

“Bilim Sokağı projesi, bir klasik belediyecilik faaliyeti değil aslında. Ama biz Bayrampaşa’da bunları sık sık görür hale geldik. Gerçek belediyeciliğin de yol yapma, su getirme, elektriği ulaştırma, çöpü toplama dışındaki faaliyetler olduğunu da görmeye ve anlamaya başladık. Tabi bu sahadaki etkin faaliyetleriyle belediyelerin de topluma yeterince faydalı olabileceğini görebiliyoruz. Çünkü belediyelerin elindeki bu imkanlar yeterince halka döndürülürse bunun meyvelerinin de çok geçmeden alınacağını hep beraber görüyoruz. Bu proje faydalı olacaktır. Ben Milli Eğitim’de görevli öğretmen arkadaşlarımızın da bu projeden sonuna kadar istifade etmelerini temenni ediyorum. Bu güzel etkinliğin ilçemize kazandırılmasında büyük emeği geçen değerli başkanımıza ve onun çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum.”

Açılış programında daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Eğlen-Bilim ekibinin şovu sergilendi. Öğrencilerin büyük bir keyif ve merakla şovu izlediği ve katıldığı gözlendi. Şovun ardından Belediye Başkanı Hüseyin Bürge ve Kaymakam Abdülkadir Yazıcı’nın katılımıyla Bilim Sokağı projesinin açılışı yapıldı.

BİLİM SOKAĞI PROJESİNE 8500 ÖĞRENCİ KATILACAK
Bugün başlayan ve 9 Ekim 2010 tarihine kadar sürecek olan projede, Bayrampaşa’nın 11 mahallesinde 11 gün boyunca çeşitli bilimsel etkinlikler gerçekleştirilecek. Fizik, kimya, biyoloji, matematik alanlarında yapılacak ve tüm Bayrampaşalılara açık olacak etkinliklere Bayrampaşa’daki ilköğretim ve liselerden toplam 8.500 öğrenci katılacak.

PLANETORYUM ÇADIRI İLE UZAYA YOLCULUK…
Matematiğin eğlenceli yönlerinin işleneceği etkinliklerde fizik, kimya ve biyoloji konularında da deney ve gözlemler yapılacak. Etkinlikler; Planetoryum Çadırı(astronomi ve uzay bilimlerini öğrenmek ve anlamak için geliştirilmiş, gökyüzünü özel bir optik projektör yardımıyla, kubbe altında son derece gerçekçi simule eden çadır),Boyama Atölyesi(bilimle ilgili boyama kitapları ve oyun kartları),Fotoğraf Atölyesi(Basit Fotoğraf makinesi yapımı, fotoğraf tabı, basit gök dürbünü yapımı),Bilimsel temalı filmler, üç boyutlu belgeseller, Bilim ve İTÜ Eğlen-Bilim teatral şovları ve ODTÜ Fizik topluluğunun çeşitli deney çalışmaları ile renklenecek. Ayrıca etkinlikler kapsamında “Bu Benim Eserim” başlığıyla proje üreten öğrencilerin eserleri ve TÜBİTAK projeleri sergisi yapılacak.