ACM’in Hipermetin ve Sosyal Medya üzerine düzenlediği konferansın 26.’sı ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda gerçekleştirildi. Dünya üzerindeki pek çok önemli araştırmacının da katıldığı konferans internet ve sosyal medyanın özellikle gençlerin hayatındaki yerini ortaya koyması bakımından oldukça ilginç araştırma sonuçlarının da duyurulduğu bir etkinlik oldu.
Öğrenciler Internetteki Bilgilere Güveniyor
University of South Australia öğretim görevlilerinden Sara Salehi, Jia Tina Du ve Helen Ashman’ın 120 üniversite öğrencisiyle yaptıkları bir araştırma öğrencilerin yüzde 80’inin arama motorlarını araştırmalarındaki tek başvuru kaynağı olarak kullandıklarını ortaya koydu. Bunun dışında hiçbir kaynaktan destek almayan öğrenciler, buradaki sonuçlarında tamamen doğru olduğunu düşünüyorlar.
Web Sitelerinin Yüzde 20’si Güncel Değil
ABD’deki Old Dominion University öğretim görevlilerinden Scott G. Ainsworth ve Micheal L. Nelson’ın Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndan Herbert Van de Sompel ile birlikte gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, Mayıs 2015 tarihi itibariyle dünyada herkesin ulaşabileceği 479 milyar web sayfası bulunuyor. Ancak bu sayfaların sadece yüzde 20’sinin belli bir süre sonra tekrar kontrol edildiğinde ilk gün verdikleri bilgilerin aynısını verdiği ortaya çıkıyor. Araştırma sonuçları, internet üzerinden yapılan araştırmaların devamlı kontrol edilerek güncellenmesi gerekliliğini ortaya koyuyor.
“Beğen” Tuşuna Bir Gruba Ait Hissetmek İçin Basılıyor
ABD’deki Pennsylvania State University’den Jin Yea Jang, Kyungisk Han ve Dongwon Lee’nin popüler bir fotoğraf paylaşım sitesindeki “Beğenme” butonu üzerine yapılan bir araştırma da oldukça ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Dünya üzerindeki 20 milyon kullanıcı ve bu kullanıcıların 2 milyar “Beğenme” aktivitesi üzerinden çıkarılan sonuçlara göre bu beğeniler ve ağ, katlanarak büyüyor. Öncelikle bu fotoğrafı beğenen kişi tarafından başlatılan beğenme aktivitesi, bu kişiyi takip edenlerle birlikte birden bir ağ oluşturuyor. Bu tür ağın oluşma nedenleri insanların kendilerini bir gruba ait hissetme ihtiyacı olarak öne çıkmasının yanında aynı zamanda çeşitli iş fırsatlarıyla da ilgili oluyor. Büyük şirketlerin bu iletişim biçimine yaklaşımı bunda önemli rol oynuyor. Görselin yaratıcı bir şekilde paylaşılmasının ardından bunun beğenenler tarafından tekrar paylaşılması ürünün yayılması açısından oldukça etkili oluyor.