Araçlarda Kışlık Bakım Zamanı

İnternet
Kış mevsiminin kendisini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Aşırı soğuk, kar ve buzlanmanın sürüşü tehlikeli bir hale getirdiği uyarısı yapan uzmanlar, araçlarda koruyucu kış bakımının büyük önem taş...
EMOJİLE

Kış mevsiminin kendisini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Aşırı soğuk, kar ve buzlanmanın sürüşü tehlikeli bir hale getirdiği uyarısı yapan uzmanlar, araçlarda koruyucu kış bakımının büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hasan Topçu, kışa girmeden önce sürücülerin mutlaka araçlarını kış şartlarına hazırlamaları gerektiğini hatırlattı. Topçu, sürücülerin mecbur kalmadıkça şehir içi trafiğinde özel taşıtlarını kullanmamalarını toplu taşıma araçlarını tercih etmeleri konusunda tavsiyede bulundu.

Kış şartlarında hasar ve yaralanmalı kazalardan korunmanın en iyi yolunun bakımlı bir araçla yolculuk yapmak olduğuna dikkat çeken Topçu, sürücülere araç kullanma kılavuzunu dikkate almalarını önerdi.

Normalde iyi çalışmayan bir motorun kötü hava şartlarında çok daha zor çalıştığını vurgulayan Topçu, sürücülerin kışa girmeden önce alması gereken bazı önemli tedbirleri şöyle sıraladı: "Motorun zor ilk hareket, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa, iyi bir serviste ayarlanması gerekiyor. Yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, depoya ayda bir kez bir şişe buz önleyici katık eklenmesi, yakıt deponuzu yarıdan fazla dolu tutulması gerekir, çünkü dolu tutulan yakıt deposu, borulardaki donmayı önleyecektir. Ayrıca motorun yağını ve yağ filtresinin genellikle her 5 bin-10 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor."

AKÜ VE LASTİKLERİ KONTROL ETMEDEN YOLA ÇIKMAYIN

Kış mevsiminde akülerin oldukça önemli bir görevi olduğuna dikkat çeken Topçu, soğuk motoru çevirmek için çok daha fazla enerjiye ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Topçu, şu bilgileri verdi: "Kışa girmeden önce akünüzü kontrol ettiriniz. Zayıfsa şarj ettiriniz veya eski ise değiştiriniz. Sizin yapabilecekleriniz, kutupları ve kablo başlarını tel fırça ile fırçalamak, tüm yüzeyleri temizlemek, bağlantıları sıkmak olabilir. Eğer kapakları açılıyorsa, akünün içerisindeki sıvı seviyesini kontrol edebilir, eksikse saf su ekleyebilirsiniz."

Ayrıca, lastik dişlerinin durumunun kontrol edilmesi gerektiğini de ifade eden Topçu, aşınmış lastiklerin kışın kullanılmasının büyük sorunlar açabileceğini kaydetti.

Lastik basınçlarının soğuk havalarda en az ayda bir kontrol edilmesi gerektiğini hatırlatan Topçu, kış güvenliği açısından taşıtta bulundurulması gereken yardımcı araçları şöyle sıraladı: "Cep telefonu, battaniyeler, ilk yardım çantası, uyarı araçları (ışıldak ve reflektör), marş kabloları, kum veya paspas (çekiş için), çekme halatı, tekerlek zincirleri, el feneri, buz kazıyıcı, kar fırçası, küçük bir kürek, eldiven mutlaka araçta bulunmalıdır."