5 duyulu bilgisayarlar geliyor

İnternet
2018’e ilişkin öngörülerini yayımlayan firma çok yakın zamanda akıllı cihazların fiziksel hisleri taklit edebileceğini belirtti. IBM’in her yıl açıkladığı 5’te 5 listesine bu yıl bil...
EMOJİLE

2018’e ilişkin öngörülerini yayımlayan firma çok yakın zamanda akıllı cihazların fiziksel hisleri taklit edebileceğini belirtti.

IBM’in her yıl açıkladığı 5’te 5 listesine bu yıl bilgisayarların görmeye, duymaya, koklamaya, dokunmaya ve tatmaya başladığı bir dönem damgasını vurdu.

IBM bugün önümüzdeki beş yıl içinde bireylerin yaşam, çalışma ve birbirleriyle etkileşim kurma biçimini değiştirebilecek potansiyele sahip yedinci "IBM 5’te 5" inovasyon listesini duyurdu. Bu listede yer alan 5 yenilik şu şekilde:

Dokunma: Telefonu kullanarak dokunabileceğiz.
Görme: Bir piksel binlerce sözcüğe bedel olacak.
Duyma: Bilgisayarlar önemli olan şeyleri duyacak.
Tatma: Dijital tat alıcılar, daha akıllı yemek yemeye yardımcı olacak.
Koklama: Koku alma hissine sahip bilgisayarlar üretilecek

Yeni duyurulan IBM "5’te 5" listesini değerlendiren IBM Türk Teknoloji Lideri Kıvanç Uslu, "Dünyanın değişik yerlerindeki IBM laboratuvarlarında çalışan bilim insanları, bilgisayarlara etraflarındaki dünyayı algılamalarına yardımcı olacak ilerlemeler sunmak için işbirliği yapıyorlar. İnsan beyni nasıl birden çok duyuyu kullanarak dünyayla etkileşim kuruyorsa bilişsel sistemler de en karmaşık zorlukları daha iyi anlamamıza yardımcı olacak bu gibi ilerlemeleri bir araya getiriyor. Bilgisayarların duyu yetenekleri, farkındalığımızı artıracak ve daha üretken olmamızı sağlayacak fakat bizim adımıza düşünmeyecek. Bilişsel bilgi işlem sistemleri, karmaşıklık içerisinde yolumuzu bulmamıza, artan bilgilerin hızına yetişmemize, daha bilinçli karar almamıza, sağlığımızı ve yaşam standardımızı optimize etmemize, hayat biçimimizi zenginleştirmemize, coğrafi uzaklık, dil, maliyet ve erişim zorlukları gibi engelleri aşmamıza yardımcı olacak" diye konuştu.

Telefonla dokunma
Önümüzdeki beş yıl içinde perakende gibi sektörlerde mobil cihazı kullanarak bir ürüne "dokunabilmek", büyük bir dönüşüm yaratacak.Örneğin bir gelin adayı istediği gelinliğe online bir şekilde telefon aracılığıyla dokunabilecek.

Görme yetisine sahip bilgisayarlar

Dijital Medya Analizi, Araştırması ve Yönetimi Uygulamalı Çalıştay’ına göre yılda 500 milyar fotoğraf çekiliyor. YouTube’a dakikada 72 saatlik video yükleniyor. Küresel medikal tanı görüntüleme pazarının 2016 yılına kadar 26,6 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Günümüzde bilgisayarlar, etiketlediğimiz ya da başlık koyduğumuz metinlere göre resimleri algılayabiliyor ve resmin asıl içeriği- yani geri kalan bilgiler- gizemini koruyor.

Önümüzdeki beş yıl içinde sistemler, yalnızca resimlerin ve görsel verilerin içeriğine göre onları tanımakla kalmayacak, aynı zamanda piksellere anlamlar yükleyerek insanların fotoğraflara bakıp yorumladığı gibi anlamlar çıkarmaya başlayacaklar. Gelecekte "insan beynine benzer" yetenekler, bilgisayarların renk, doku modelleri gibi bilgileri ve özellikleri analiz etmesini ve görsel medyadan öngörüler çıkarmasını sağlayacak. Bu da; sağlık, perakende ve tarım gibi sektörler de son derece önemli bir etki yaratacak.

Önemli olan şeyleri duyan bilgisayarlar
Duyguları öğrenerek ve mod durumlarını algılayarak sistemler; önümüzdeki beş yıl içerisinde karşılıklı bir konuşmanın içeriklerini, tonlamalarını, duraksamalarını saptayabilecek ve analiz edebilecek. Bu yöntem; müşteri çağrı merkezi etkileşimini iyileştirme ya da değişik kültürlerle akıcı etkileşim kurulmasını sağlayacak daha verimli diyalogların önünü açma gibi faydalar sağlayacak.

Dijital tat alıcılar
IBM araştırmacıları, şeflerin en lezzetli yemek tariflerini keşfetmek ve eşi benzeri olmayan tarifleri bulabilmek için kullanabilecekleri bir bilgi işlem sistemi geliştiriyor. Sistem, yemeklerde kullanılan malzemeleri moleküller düzeyinde ayıracak ve besin bileşenlerinin kimyasını bireylerin tat ve koku tercihlerinin arkasındaki psikolojiyle birleştirecek. Sonra da bunu milyonlarca yemek tarifiyle karşılaştırarak yeni tat kombinasyonları yaratacak. Bu tip bir sistem, lezzetli ve aynı zamanda sağlıklı olan alternatif tarifler sunarak daha sağlıklı beslenmemize de yardımcı olacak.

Bilgisayar, besinlerin tüm kimyasal yapısını ve insanların neden bazı tatları sevdiğini belirlerken algoritmalardan yararlanabilecek. Bu algoritmalar, kimyasalların birbiriyle etkileşimlerini, aromaların bileşenlerinin karmaşık moleküler yapılarını ve birbiriyle bağlantılarını inceleyecek ve algı modelleriyle beraber bu bilgileri cazip lezzetleri öngörmek için kullanacak.

Koklayan ve tanı koyan bilgisayarlar
Önümüzdeki beş yıl içinde bilgisayara ya da cep telefonlarına yerleştirilmiş küçük sensörler, soğuk algınlığı ya da diğer hastalık risklerini saptayacak. Nefesteki binlerce molekülün, kokunun ve biyolojik belirtinin analizi ile hangi kokuların normal, hangilerinin olağan dışı olduğunu belirleyecek. Karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları, astım, diyabet ve epilepsi gibi çeşitli hastalıkların ilk aşamalarını izlemeyi ve doktorlara tanı ve görüntüleme aşamasında destek sağlamayı mümkün kılacak.

Sabah