Türkiye’nin ilk buluş fuarı

İcat İnovasyon
İstanbul Kongre Merkezinde bugün başlayan Türkiye’nin ilk buluş fuarına yerli mucitlerin yanı sıra, 24 ülkeden katılımcılar da geldi. Fuar ziyaretçilerini, 03 – 06 Mart 2016 tarihleri arasında, İstanb...
EMOJİLE

İstanbul Kongre Merkezinde bugün başlayan Türkiye’nin ilk buluş fuarına yerli mucitlerin yanı sıra, 24 ülkeden katılımcılar da geldi. Fuar ziyaretçilerini, 03 – 06 Mart 2016 tarihleri arasında, İstanbul Kongre Merkezi’nde bekliyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onursal himayelerinde gerçekleşen fuar, Dünyada 100’den fazla ülkenin üyesi olduğu Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA)’nun himayesinde yapılıyor.

Türkiye, Almanya, Bahreyn, Bosna Hersek, Brezilya, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Endonezya, Filistin, Güney Kore, Hırvatistan, Hindistan, Irak, İran, İzlanda, Malezya, Mısır, Nijerya, Polonya, Portekiz, Romanya ve Slovenya’dan gelen mucitlerin buluşları görücüye çıktı.

Türkiye’nin buluş alanında en önemli kuruluşu olan Türk Patent Enstitüsünün ev sahipliğinde gerçekleşen fuarda, patent başvurusu gerçekleştirilmiş 324 buluş sergileniyor. Fuara aralarında, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) ile LES Türkiye’nin de bulunduğu 4 uluslararası kuruluş da katılıyor.  

Askeri teknoloji sivillerin hizmetinde

Aljazeera Türk’ün haberine göre Fuarda Türk Savunma Sanayi’nin öncü kuruluşlarından Havelsan ve Aselsan da yer aldı. Aselsan Radar Elektronik ve İstihbarat Sistemleri departmanından Alper Seren, askeri amaçlarla geliştirilmiş bazı teknolojileri sivil alanda değerlendirdikleri MR projesini anlatıyor:

“Bildiğimiz MR cihazlarına diş veya kemiklerinde metal parçalar bulunan veya kalp pili gibi yardımcı cihazları kullanan hastalar giremiyordu. Radar sistemlerinde kullandığımız teknolojiyle yaptığımız yeni MR görüntüleme sistemimiz bu sorunu aştı. Aynı anda farklı katmanları görüntüleyebildiğimizden, vücudunda metal tıbbi elemanlar bulunan hastaların bile MR’ını sorunsuz bir şekilde çekebiliyoruz”.

Türk Savunma Sanayii’nin yoğun gereksinim duyduğu yazılım sistem alanlarında faaliyet gösteren HAVELSAN, teknolojik birikimini Türkiye’nin seçim sistemine yönlendirdi.

 

İnan kardeşlerin kumandalı kaldıracı engelli sürücülere tek başlarına seyahat olanağı tanıyor. [Fotoğraf: Al Jazeera ]