İki Türk teknik personel, Hollywood filmlerinin aksiyon sahnelerinde, güvenlikte, arama kurtarma faaliyetlerinde ve büyük açık hava organizasyonlarında kullanılan insansız hava aracı hexacopterin aynısını tasarladı.
Hava fotoğrafları için hexacopter yaptılar, benzerlerine fark attılar (Özel)
Hobi amaçlı hava fotoğrafları ve görüntü çekebilmek amacıyla kendi imkanlarıyla yapımına başladıkları hava aracını daha üstün özellikli ve ucuza imal eden bilişimciler, testi başarıyla geçen araçlarına yatırım yapıp geliştirerek müşterilerinin hizmetine sunacak.
Samsun’da tasarım, reklam filmleri, tanıtım, prodüksiyon, animasyon ve 3 boyutlu modellemeler hizmeti veren Delta Bilişim firması teknik çalışanı Çetin Gürsoy ile Alper Kalafat, kendilerini tatmin edecek ve işlerine yarayacak bir hava aracı düşündü.
Hava fotoğraflarını çekebilmek için saat başı para verip kiraladıkları vinçten veya itfaiyeden yararlanan bilişim uzmanları, para ve vakit külfetini ortadan kaldırmak için internetten araştırma yapmaya başladı. Hexacopter fiyatlarını araştıran teknik elemanlar, 5 bin dolardan satılan cihazı kendileri yapmaya karar verdi. Gerekli malzemeleri tespit eden Gürsoy ile Kalafat, üzerinde 2 yıl çalışarak benzerlerinden daha üstün özellikte olanı bir araç üretti. Gençler uzaktan kumandalı insansız hava aracını Samsun semalarında sahilinde uçurdu.
Bilimcilerin mangal yellemekte dahi kullandıkları Türk usulü hexacopter, ucuz malzemelerden yapılmasına karşın ortaya koyduğu performansla, görenleri hayrete düşürüyor.
Çam ağacından iskelete, klima hortumu izalasyonundan iniş takımlarına, krema kabından kaportaya, modem anteninden vericiye, 3 milim mdf suntasından denge gövdesine, çıtalardan uçuş kollarına, 5 inçlik bilgisayar fanı kasasını sistem kumandasına sahip olan 6 gen şekilli hexacopter, şarjlı pille çalışıyor. Pervaneleri ve motorları ithal edilen araç, bir pille 12 dakika uçuyor. 1.5 kilometre karelik alanda uçabilen hexacopter, saatte 80 km hıza ve 2 km yüksekliğe çıkabiliyor. İstenilen yerden kaldırılıp istenilen yere indirilen araç, rüzgardan etkilenmeyerek havada sabit bir şeklide kalabiliyor.
"DOĞAL AFETLER VE TOPLUMSAL OLAYLARIN TAKİBİNDE DE KULLANILABİLİR"
Samsun Endüstri Meslek Lisesi Motor Bölümü mezunu Alper Kalafat, doğal afetler, kent, liman, büyük sanayi tesisleri, fabrika, baraj görüntüleme işinde, tanıtım filmleri, polisiye olaylar, miting, konser gibi açık hava organizasyonlarında kullanılabilen aracı geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.
Alper Kalafat, ‘’İstediğim gibi bir helikopter bulamıyor, hava fotoğrafları çekemiyorduk. Bu da işimiz için önemliydi. Yani çaresizlikten dolayı yaptık. Aslında Avrupa’da yapılmışları vardı ama çok pahalıydı. Bir de direk bu o iş için üretilmiş modeller değildi. Havada sabit duruşu yoktu. O yüzden kendimiz yapalım dedik. İnternetten araştırdık öğrendik. Gerekli parçaları temin ettik. Kırılma riskinden olduğundan dolayı değeri olmayan parçalar kullandık. Uçtuğunu gördükçe üzerine harcama yapabileceğimizi gördük. Sistem kendini gösterdi. Şimdi geliştiriyoruz. ‘’ dedi.
Prototipin ardından yapacakları insansız hava aracını daha profesyonel üreteceklerini ifade eden Kalafat, “Geliştirip istediğimiz seviyeye getireceğiz. Daha uzun süre havada kalabilen, yük taşıyabilen, daha sabit bir görüntü ve video çekebilen özellikte olacak. Otomatik pilot sistemini bağladığımız zaman havada sabit kalacak. Rüzgar gibi her hangi bir dış etmenden etkilenmeyecek. Pili bittiği zaman bize iletebilecek. Havadaki GPS gibi koordinatlarını bile iletebilecek. “ bilgisini verdi.
"BİZE BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLADI, DAHA DA GELİŞTİRECEĞİZ"
Bilişim uzmanı Çetin Gürsoy ise hexacopterin kendilerine büyük kolaylık sağladığını kaydetti. "Şarjlı pilleri taktığımızda 1 dakika içinde hazır oluyor ve hemen çekime başlayabiliyoruz. Anında istediğimiz yüksekliğe çıkıp, isteğimiz enstantaneyi pozlamayı ayarlayıp istediğimiz görüntüyü alabiliyoruz.“ diyen Gürsoy, şöyle konuştu, “Biz şu an prototipini yaptık. Bundan sonra üzerine daha ağır kameraları kaldırabilmesi için farklı eklentiler yapacağız. Hobiden yola çıktık ama bunu müşterilerimize farklı şeyler sunabilmek adına da kullanacağız.‘’ ifadelerini kullandı.
Cihan