Teknoloji beynin ve hafızanın katili!

İcat İnovasyon
Uzman psikolog Zafer Akıncı, uluslararası arenada bilim otoritelerince kabul edilen ve Türkiye’de sadece kendileri tarafından uygulanan “IQ Up” yöntemiyle, 60 saatte beynin...
EMOJİLE

Uzman psikolog Zafer Akıncı, uluslararası arenada bilim otoritelerince kabul edilen ve Türkiye’de sadece kendileri tarafından uygulanan “IQ Up” yöntemiyle, 60 saatte beynin “dikkat”, “karar verme”, “muhakeme” ve “hatırlama” gibi bütün fonksiyonlarının kullanılabilir hale getirilebildiğini söyledi.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Akıncı, teknolojinin beynin, hafızanın katili olduğunu, akıllı cihazların insanların aklını aldığını, kişilerin aklıyla yapması gereken işleri, bu cihazları kullanarak yapmaları nedeniyle, beynin bu alandaki fonksiyonlarını kaybettiğini anlattı. Akıncı, insanların artık daha fazla dikkat problemi yaşadığını dile getirdi.

Akıncı, beynin ön tarafında “karar bademciği” bulunduğunu, buranın kullanılmaması halinde kişinin yanlış kararlar vermeye başladığını vurgulayarak, öğrencilerin teknolojik cihazlar ve benzeri nedenlerle karar vermede çeşitli sorunlar yaşadığını aktardı. Akıncı, öğrencilerin yaşadığı en önemli problemlerin, “yanlış karar verme, doğru hatırlayamama, dikkat eksikliği, yanlış seçim ve iradeli olmama” olduğunu dile getirdi.

“Bilimsel olarak kanıtlandı”

“Bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bir öğrenci beyin fonksiyonlarını geliştirmiş olarak kullanırsa geleceğinde çok daha büyük iz bırakıyor” diyen Akıncı, “Avrupa’da çok daha önce gelişen bir sektör Türkiye’de de gelişmeye başladı. Kişilerin kabiliyetlerini geliştiren bilimsel danışmanlık sistemleri ortaya çıkmaya başladı. Birçok kurum artık bu sisteme dönüyor. Özellikle dersaneler de bunu keşfetti” ifadelerini kullandı.

Çalışanlarının kabiliyetlerini daha üst seviyeye taşımak için bu sistemin şirketler tarafından çok profesyonelce olmasa da kullanıldığını belirten Akıncı, öğrenciden ve çalışandan istenilen daha fazla verimin “daha fazla bilgiyle” sağlanamayacağını aktardı.

Akıncı, şöyle devam etti:

“Kişinin zihinsel kabiliyetlerini ve yeteneklerini geliştirerek, daha verimli hale getirebilirsiniz. IQ Up yöntemi de bunu sağlıyor. Kişinin sahip olduğu yetenekleri ortaya çıkartıyor ve belki de kendisinin bile tahmin edemeyeceği şekilde geliştiriyor. Bu yöntem, kişinin kariyerinde, geleceğini şekillendirmesini sağlıyor.

Bir kişinin zihinsel yetenekleri, beyin kapasitesi ne kadar gelişmişse o kadar iyi sonuçlar alıyor işinde. Önemli üniversiteler verimli öğrencileri, kaliteli şirketler de verimli çalışanları alıyor. IQ Up yöntemi bilimsel, kişilerin zihinsel yeteneklerini geliştiren bir yöntem. Ülkemizde öğrenciler üzerinde ‘sayısalcı’, ‘sözelci’ diye yaptığımız ayrım yanlış. Böyle bir şey yurt dışında yok. İnsanları ‘yetenekleri bu’ diye kategorize etmek yanlış. Doğru olan, insanların kullanamadığı yetenekleri de ortaya çıkarmak ve geliştirmek.

Bizim yöntemimiz kişinin beyin fonksiyonlarını ölçüyor. Kişiye özel egzersiz programı çıkartıp, o kişinin eksik veya az kullandığı beyin fonksiyonlarını kullanmasının önünü açar. Beyin kapasitesi yüksek olan bir kişi, nerede olursa olsun bulunup ortaya çıkarılıyor. Önemli olan beyin fonksiyonlarını her türlü kullanabilmek. IQ Up da bunu yapıyor. Yöntemimiz kimseyi kategorize etmez. Sözel, görsel, sayısal diye kimseyi sınıflandırmaz. ‘Senin eksiğin şu, onu tamamla’ der.”

“Egzersizlerle, öğrenci yapamadıklarını yapar hale gelir”

Akıncı, bilimsel olan bu yöntemde kişinin önce 10 testten geçirildiğini, ayrıntılı analiz edildiğini, kişinin “sözel bellek”, “sayısal muhakeme” gibi hangi özelliği eksikse onun ortaya çıkarıldığını kaydederek, bunun çözümünün IQ Up yöntemi çerçevesinde yapılan 60 derslik egzersizle sağlandığını anlattı.

Toplamda 60 saatlik egzersizi istenilen zaman diliminde verdiklerini ifade eden Akıncı, “Biz sadece kişinin kaybettiği veya kullanamadığı kabiliyetlerini ve zihinsel fonksiyonlarını ortaya çıkarıyoruz. Onu kullanmak yine kişiye kalıyor. Aslında bu yöntem okul ve dersaneden önce yapılması gereken ilk şey” ifadelerini kullandı.

Bilimsel yöntemle kişilere bilgi ve zihinsel yöntemlerin aktarılmadığını, ancak onların bu yönlerini kullanmasının yolunun açıldığını vurgulayan Akıncı, IQ Up ile kişiye özel yaptıkları beyin egzersiz programları sayesinde bunu sağladıklarını bildirdi.

Yüzde 100 olumlu sonuç alındı

Akıncı, “Egzersizler sonucunda bir öğrenci yapamadığı dersleri yapar hale gelir. Türkçe dersi iyi olup da metamatiği kötü olan birisi, bu yöntemden sonra matematiği de yapar hale gelir. Bu yöntem uzman denetiminde uygulanmalıdır. Bu uygulama sonrası beynin dikkat, hatırlama, muhakeme, karar verme gibi fonksiyonları yüzde 50’lere varan oranlarda gelişiyor” diye konuştu.

Zafer Akıncı, bu yöntemin beynin kullanım oranını da arttırdığına, yöntemi şu ana kadar 5 bin 700 kişide uyguladıklarını, bunların yüzde 100’ünde olumlu sonuç aldıklarını, bu kişilerin dikkat, hatırlama ve benzeri fonksiyonlarının arttığını sözlerine ekledi.