Yılın ilerleyen aylarında NASA’nın Sebze Üretim Sistemi (Vegetable Production System – VEGGIE) adlı program kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot göndererek altı adet marul yetiştirecek. Marullar pembe LED ışık altında 28 gün geçirdikten sonra tüketime hazır olacak.
Daha önce astronot Don Pettit uzay istasyonunda kabak yetiştirmişti. NASA bu gelişmenin ardından uzayda ciddi bir deneye girişti. Eğer deney başarılı olursa “uzay tarımı”na yatırım yapılabilir.
Deneyin ayrıntılarına gelecek olursak, üretilen ilk numuneler bakteri ve temizlik araştırmalarının yapılması için Dünya’ya geri gönderilecek. Yani astronotlar kendi ürettikleri marulları şimdilik tüketemeyecek.
Eğer uzayda marul üretimi başarıyla sonuçlanırsa NASA turp ve bezelye gibi bitkileri uzayda yetiştirmeyi deneyecek. Program ilerledikçe NASA biyolojik açıdan daha karmaşık bitkiler üretmeyi deneyecek. Patatesin üretimi ve depolaması kolay olsa da pek iştah açan bir sebze değil. Buğday konusunda da tünelin sonu pek de parlak değil, zira üretim başarıyla gerçekleşse bile ham buğday tüketime hazır hale gelmeden önce birtakım işlemlerden geçmek zorunda.
Uzayda yiyecek üretimi astronotları doyurmanın ucuz ve etkili bir yolu olabilir, çünkü Dünya’dan uzay istasyonuna 1 kilogramlık yiyecek göndermenin bedeli tam 40 bin dolar…
teknolog