Baston, cep telefonu, sensör ve küçük bir aküyü bir araya getirdiklerini anlatan Karaca, “Engelli kişi, telefon ve üzerindeki sesli navigasyon sayesinde yerini tespit ediyor. Sensör, engeller konusunda uyarıda bulunuyor. Bastona bağlı cep telefonunda gideceğimiz yeri işaretliyoruz. Telefon hareket ettikçe, navigasyonu kullanarak engelliye kulaklık sayesine sesli olarak yeri bildiriyor. Ayrıca hangi yöne gidileceğini de söylüyor. Bastonumuzun ucuna yerleştirdiğimiz sensör, engeller konusunda uyarı yapıyor. Bir engele yaklaştığımızda ötmeye başlayarak kişiyi uyarıyor” diye konuştu.
Karaca, arkadaşlarının da projeyi beğendiğini belirterek, “Ne yapacağımıza karar verdikten sonra kısa sürede projemizi hayata geçirdik. Bastonda kullandığımız parçaların birçoğunu kendimiz tedarik ettik. O nedenle çok ucuza mal oldu. Projemiz desteklenirse daha da geliştirilebilir” ifadelerini kullandı.
Engellilerin gündelik hayatını bu bastonun kolaylaştıracağına inanıyorum
Öğrencilerden Çimenoğlu da güzel bir çalışmaya imza atıklarını düşündüğünü söyledi.
TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı’na okul olarak katılmaya karar verilince bu projeye başladıklarını belirten Çimenoğlu, “Görme engelliler yolda yürürken birçok sorunla karşılaşıyor. Kimi bir arabaya çarpıyor, kimi bir direğe. Yaşanan bu durumlar bizleri çok üzüyor. Bizde buradan yola çıktık. Görme engellilerin gündelik hayatını bu bastonun kolaylaştıracağına inanıyorum” dedi.