Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi, “Taşıtlar Arası Telekomünikasyon” adı verilen teknolojinin yasalaşması ve uygulanmaya başlanması için rapor yayımladı. Raporda, proje sayesinde yılda 600 bine yakın kazanın önlenebileceği belirtilirken, taşıtlar arası telekomünikasyon teknolojisini zorunlu hale getirecek yasa tasarısı için çalışmaların yakın zamanda başlayacağı bildirildi.
Özellikle hatalı sollama ve kavşak kazalarını önleyerek, her yıl binin üzerinde kişinin hayatını kurtarması beklenen taşıtlar arası telekomünikasyon teknolojisi, radyo sinyallerini kullanarak çalışacak. Bu teknolojiye sahip araçlar, birbirlerinin konumunu, yönünü ve hızını anında öğrenebilecek. Böylece, otomobiller kırmızı ışık ihlali yapacak başka bir aracı önceden fark ederek, olası bir kazayı önleyebilecek. Yaklaşık 300 metrelik alandaki araçlara ait bilgileri işleme kapasitesi sunacak teknolojiyle sürücüler, kendilerinden onlarca araç uzaklıktaki bir arabanın ani fren yaptığını öğrenebilecek.
ABD Ulaştırma Bakanı Anthony Foxx, araçlar arası telekomünikasyon teknolojisine ilişkin ”Güvenlik, bizim birinci önceliğimiz ve bu teknoloji birçok hayatı kurtacak muazzam bir ilerleme” değerlendirmesinde bulundu. Araçlar arası telekomünikasyon teknolojisinin binlerce hayat kaybının yanında, ekonomik zararları da önleyeceğine dikkati çeken Foxx, gelecekte otomobil kazalarının tamamen engellenebileceğini ileri sürdü.
Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi Başkanı David Friedman da araçlar arası telekomünikasyonun, karayollarının güvenliğini kayda değer ölçüde artıracağını vurgulayarak, ABD Ulaştırma Bakanlığı ve Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresinin uygulamaya başlamak için hazır olduğunu ifade etti.
Sürücülere yönelik herhangi bir bilgi akışını içermeyecek araçlar arası telekomünikasyon teknolojisinin, otomobil üreticilerine maliyetinin araç başına 100-200 dolar arasında olacağı belirtildi.