Şule Güner’in haberi
"Geleceğin Yaratıcısı" lakaplı Japon robot uzmanı Hiroshi Ishiguro, insan gibi hareket edebilen ikiz robotuyla androidlerin yakında insanın yerine geçebileceğini ispat etti.
Onun için "geleceği şekillendirecek bilim adamlarından biri" deniliyor. Bence bu son derece haklı bir tanımlama. Japon bilim adamı, daha doğrusu "robotist" (robot uzmanı) Dr. Hiroshi Ishiguro, baştan aşağa "teknik ve mekanik" olan robotları "insanlaştırmayı" başaran ilk kişi. Kendisine birebir benzeyen ikiz robotunu yapan ve adını "geminoid" koyan dünyaca ünlü Ishiguro, biz insanlara robot-insanlarla yaşama deneyimini tattırdı. Ishiguro’nun yarattığı kullanım amacına göre insanlara çok veya az benzeyen robotları, robotların "insanların yerine" geçebileceğini somut olarak kanıtlıyor. Dr. Ishiguro’nun Osaka Üniversitesi’ndeki ATR laboratuvarında Geminoid HI-2 ismini verdiği kendi kopyası ve Geminoid F ismini verdiği kadın bir model bulunuyor. Vücudun üç boyutlu taranması ve yüzün şeklinin alçıyla alınmasıyla şekil verildiği bu "ikiz robotlar", elektrikli motor yerine hava basınçlı uygulayıcılar sayesinde vücudunun tamamını insan gibi hareket ettirip yüz ifadesi takınabiliyor.
YÜZ BİN DOLARLIK ROBOT
Şimdi şöyle düşünün; karşınızda Dr. Ishiguro var. Size gülümseyip bacak bacak üstüne atıyor. Sizinle konuşuyor, üstelik ağzını kusursuz bir şekide kullanarak… Dr. Ishiguro "varlığının" hissini uyandırıyor ama o aslında metrelerce ötede konuşurken geminoidi eş zamanlı olarak kendisini "uyguluyor", yani doktorun varlığının yerine geçiyor. Nasıl? Bu fikir sizi biraz ürküttü değil mi? Ben de bu soruyu Dr.’un kendisine sordum:
İnsan böyle bir robotla karşılaştığında garip hissediyor olmalı. Robotlarla yaşamaya hazır mıyız?
İnsan beyni robotik bir hayat yaşamaya hazır. Buna en iyi örnek ABD ve Japonya’da kullanılan temizlik robotu iRobot Roomba. Eğer günlük hayatımızda robotların her alanda kullanımından bahsediyorsak, teknoloji henüz o kadar gelişmedi.
Geminoid’in fiyatı nedir? Mesela Sevgililer Günü’nde vitrine yerleştirilen "kadın robot".
100 bin dolar civarında. Bu prototipin fiyatı. Ama eğer üretime geçilirse tabi ki daha da ucuz olacak. Ben geminoidlerin insanlarla iletişime geçecek en yeni ve ideal robotik araç olduğunu düşünüyorum. Bugün sadece eğlence, oyun veya tanıtım için kullanıyoruz. Yakın gelecekte büyük bir ticari potansiyeli olduğu bir gerçek.
Laboratuvarınızda kaç kişi çalışıyor?
Laboratuvarımızda 10-20 arasında araştırmacı bulunuyor. Ama farklı ülkelerden konuk araştırmacı bilim insanı ve öğrenci de var. Türk psikolog Ayşe Pınar Saygın da bunlardan biriydi.
Ülkenizde veya başka bir ülkede üretime geçmek gibi bir hedefiniz var mı?
C:Robotlarla ilgili hedeflerim hep profesyonel amaçlara yönelik. Başka bir amacım yok.
TELENOID VE ELFOIDLER
Robot uzmanı Hiroshi Ishiguro, fiziksel ve hareket anlamında insana minimal düzeyde benzeyen, gerektiğinde kadın-erkek gerektiğindeyse genç veya yaşlı olabilen "telenoid" isimli androidlerin de yaratıcısı. Uzaktan yönetilebilen telenoid, istendiği anda belirli uzaklıktaki bir kişinin yerine geçebilir. "Elfoid" ise cep telefonuyla kumanda edilebilen, yumuşak dokulu bir android türü.
Vitrine android manken koydu
Son birkaç yıldır kendisini insan görüntüsünde robot üretmeye adayan Japon robot uzmanı Hiroshi Ishiguro, 2011’de dünyaya tanıttığı geminoidlerinden (insan şeklindeki ve insan hareketlerini yapabilen robot) birini ticari bir amaçla kullandı. Tokyo’daki Takashimiya isimli mağazayla Sevgililer Günü’nde işbirliğine giden Dr. Ishiguro, mağazının vitrinine manken yerine 20li yaşlarda bir kadın görüntüsündeki Geminoid-F’yi yerleştirdi. Uzaktan kumandalı android-manken dört duygusal durumu yansıtan 60’ın üstünde yüz ifadesine bürünebiliyor. "Dişi robot", camekana yaklaşan insanların varlığını hissedip bir yüz ifadesi yaratarak tepki gösteriyor.
Sabah