İletişim Dairesi Mutfağa da Girdi

İcat İnovasyon
BTK her türlü cep ve sabit telefon ile internet gibi elektronik haberleşme sistemlerini kusursuz işletecek, parazit ve kesintileri önleyecek önemli bir adım attı. Yaydıkları istenmeyen dalgalarla elek...
EMOJİLE

BTK her türlü cep ve sabit telefon ile internet gibi elektronik haberleşme sistemlerini kusursuz işletecek, parazit ve kesintileri önleyecek önemli bir adım attı.

Yaydıkları istenmeyen dalgalarla elektronik haberleşme sistemlerini kesintiye uğrattığı ya da bozan evdeki mikrodalga fırınlar dahil, sanayi ve tıpta kullanılan (devasa fırınlar, büyük kurutucular gibi) cihazların faaliyeti durdurulacak. Bu tür cihazlar, haberleşme üzerinde yaşattıkları olumsuz etki giderildikten sonra kullanılabilecek.

BTK Başkanı Tayfun Acarer, yaptığı açıklamada, elektromanyetik enerji yayan sanayi, bilim ve tıp alanlarında ya da enerjinin elektromanyetik yoldan aktarıldığı benzer alanlarda kullanılan cihazlarla ilgili olarak bir düzenleme yaptıklarını anlattı.

Acarer, bu tür cihazların faaliyet gösterecekleri frekansların tek tek belirlendiğini söyledi. BTK Başkanı, bu çerçevede hazırlanan “Sınai, Bilimsel ve Tıbbi Cihazlar Yönetmeliği” taslak metninin sektörün görüşüne sunulduğunu açıkladı. BTK, 1 ay boyunca ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alacak, yönetmeliğe son şekli verilecek. Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak, uygulamaya girecek.

KESİNTİYE GEÇİT YOK

Düzenlemenin kapsamına konutlarda ve işyerlerinde kullanılan mikrodalga dahil pek çok cihaz (bilimsel, tıbbi ve sınai) giriyor. Acarer, “Diyelim ki evinizde bulunan bir cihaz, enterferansa (elektronik haberleşmeyi bozacak yayına neden oluyor) yol açıyor.

Komşunuz BTK’ya bir şikâyette bulundu. İlgili birimler evin çevresinde ölçüm yaptı. Enterferansa yol açan cihaz hemen durdurulacak. Neden olduğu sorun giderilinceye kadar bu cihazın faaliyetine izin verilmeyecek” diye konuştu.

SANAYİ VE TIBBİ CİHAZLARI DA KAPSIYOR

Düzenleme, sanayi ve tıpta kullanılan cihazların da faaliyetlerini (frekans bandlarını) düzenliyor. BTK uzmanları, bu çerçevede devasa fırınların, büyük kurutucuların ve bazı elektronik aletlerin bulunduğunu belirterek, “Bu cihazlar da elektronik haberleşmeyi engellemeyecek şekilde çalışacak. Eğer, bunlar haberleşme sistemi üzerinde soruna yol açıyorsa, gerekli müdahale yapılacak. Sorun ortadan kaldırılacak” dedi.

FABRİKA FIRINI UÇAK SİSTEMİNİ ETKİLEDİ

BTK kaynakları, bazı cihazlardan yayılan enterferansın uçakların haberleşme sistemini de etkilediğini söyleyerek şu örneği verdi: “Bir süre önce havaalanı yakınındaki sanayi tesisinin devasa fırını teknik olarak öngörülen şartları yerine getirmeden çalıştırılmış. Fırın, uçakların haberleşme sistemini etkilemiş. Hemen harekete geçildi. Gerekli önlemler alındı. Fırının, uçakların haberleşme sistemlerini etkilemeyecek şekle getirilmesi sağlandı.”

MİKRODALGANIZ BOZULMUŞSA SORUN OLABİLİR

Acarer’in açıklamaları “Mikrodalga fırın hangi durumda enterferansa yol açar? Kullanıcı nasıl anlar?” sorularını akla getirdi. BTK uzmanları, mikrodalga fırınların bozulması halinde enterferansa yol açabileceğini anlatırken “Normal, çalışan bir fırında enterferans sorunu yaşanmaz. Bozulmuşsa sorun olabilir. Kullanıcı bunu bilmeyebilir. Ölçümlerde bu ortaya çıkarılır ve mal sahibinden cihazını düzeltmesi talep edilir” diye konuştu.

İzinsiz faaliyetin yaptırımı var YASAL İŞLEM UYGULANIR

Acarer, enterferansa yol açtığı tespit edilen bir cihazın izinsiz çalıştırılmasının yaptırıma tabi olduğunu belirterek, “İzinsiz faaliyet tespit edilirse yasal işlem başlatılacak” dedi.

Haber Türk