Tüketicilerin beyaz eşya ve küçük ev aleti satın alırken en çok neye önem verdiklerini ve gelecekte nasıl ev aletlerinin kullanılacağına yönelik beklentileri araştıran anket, 16 ilde, yüzde 51’i erkek, yüzde 49’u kadın olan, 15 yaş ve üzeri 1.603 kişi ile yapıldı.
TÜKETİCİ ROBOT İSTİYOR
Anket sonuçları, 15 yıl sonra ev işi yapan robotlar ile dokunmatik, ses komutlu, kendi kendine ve uzaktan çalışan ev eşyaları hayal edildiğini ortaya koydu.
Öte yandan, tüketicilerin yüzde 61’i evdeki beyaz eşyaları cep telefonundan programlamak ve çalıştırmak istiyor. 10 kadından 7’si ise cep telefonundan beyaz eşyaları yönetmek istiyor.
TEKNOLOJİ BEKLENTİLERE YÖN VERİYOR
Teknolojideki gelişmeler ve hızlı yaşam tarzları tüketicilerin hayallerine yön veriyor
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tüketici alışkanlıklarındaki değişimleri çok yakından takip eden BSH Ev Aletleri’nin 1.603 kişinin katılımıyla düzenlediği anket sonuçlarına göre tüketicilerin yüzde 61’i (980 kişi) evdeki beyaz eşyaları cep telefonundan programlamak ve çalıştırmak istiyor.
Her 10 kadından 7’si (%70) ise cep telefonundan beyaz eşyaları yönetmek istiyor. Bu da kent yaşamında çalışan kadınlar için zamanın ne kadar değerli olduğunu ve beyaz eşya ve küçük ev aletlerinden beklentilerinin de bu yönde değiştiğini ortaya koyuyor.
BSH Ev Aletleri tarafından tüketici trendlerini belirlemek üzere düzenlenen anket, aynı zamanda tüketicilerin gelecekte beyaz eşya ve küçük ev aletlerine yönelik ürünlerden neler beklediklerini ve hayallerini ortaya koyuyor.
Buna göre, tüketiciler, 15 yıl sonra ev işi yapan robotlar ile dokunmatik, ses komutlu, kendi kendine ve uzaktan çalışan ev eşyaları hayal ediyor. Gelecekte tasarlanacak olan beyaz eşya ve küçük ev aletlerinden, yaptıkları işlemleri hatırlamasını, ev dışından yönetilebilmesini, çok fonksiyonlu olmasını, standart programlar yerine isteğe göre programlanabilmesini bekliyor.
Tasarım ve görselliğin yanı sıra, çevreci özellikler de ön plana çıkıyor… Enerji ve su tasarrufu kalite ve fiyattan sonra 3. sırada yer alıyor.
BSH Ev Aletleri tarafından düzenlenen anket, kullanılan beyaz eşyalarda ve küçük ev aletlerinde işlevselliğin yanı sıra görselliğin öneminin artmaya devam ettiğini gösteriyor.
BEYAZDAN SIKILDIK RENK VE DESEN İSTİYORUZ
Tüketicilerin yüzde 55’i beyaz eşya ve küçük ev aletlerinin renkli ve desenli olmasını bekliyor. Anket sonucuna göre kadınlarda bu oran yüzde 62. Bu da kentli her 10 kadından 6 tanesinin (%60) renkli ve desenli ürün kullanmayı tercih ettiğini ortaya koyuyor. Her 10 kadından 4 tanesi (%40) ise klasik renk olan beyazı tercih ederken, alternatif renkler olarak gri ve mavi düşünülüyor.
Anket sonuçlarından çıkan diğer bir çarpıcı sonuç tüketicilerin küçük ev aletleri ve beyaz eşya satın alırken kalite ve fiyattan sonra enerji verimliliği ve su tasarrufuna önem veriyor olması. Ankete katılan 1.603 kişiden %90,4’ü beyaz eşya ve küçük ev aleti satın alırken kaliteye dikkat ederken, %90,3’ü fiyata, %87,1’i ise enerji ve su tasarrufuna önem veriyor. Bu da, tüketicilerin artan çevre bilincinin ve dünyamızın geleceği ile ilgili endişelerin artık trendleri belirleyen en önemli etkenlerden biri olduğunu ortaya koyuyor.
ÖNE ÇIKAN KONU "FÜTÜRİSTİK HAYALLER"
BSH Ev Aletleri’nin gerçekleştirdiği ve geleceğe ışık tutan tüketici trendleri araştırmasında, tüketicilerin beyaz eşya ve küçük ev aletlerinden hayatlarını kolaylaştıracak çok farklı hayalleri olduğu da ortaya çıktı. Yıkadıktan sonra ütülü çıkaran çamaşır makinesi, yemeğin tadını tuzunu kendi kendine ayarlayan tencere, güneş enerjisi ile çalışan ev aletleri, kablosuz ev aletleri, uçan ev aletleri, kalori hesabı yapan fırın ve sebzeleri soyan makine ise tüketicilerin hayal ettikleri ve fütürist olarak nitelendirilebilecek ürünler arasında yer alıyor.
Haber Türk