Hangi Hafıza Kartı Neye Yarar?

İcat İnovasyon
Taşınabilir cihazların kullanımının artmasıyla birlikte, hafıza kartlarına olan ihtiyaç da aynı oranda arttı. Başta cep telefonları olmak üzere, kompakt kameralar ve dijital fotoğraf makineleri kullan...
EMOJİLE

Taşınabilir cihazların kullanımının artmasıyla birlikte, hafıza kartlarına olan ihtiyaç da aynı oranda arttı.

Başta cep telefonları olmak üzere, kompakt kameralar ve dijital fotoğraf makineleri kullananlar fazladan bellek kapasitesi için bu kartlara başvuruyorlar.

Bellek kartlarında ne yazık ki tek bir standart yok. Piyasada birbirlerinden farklı yapılara sahip bellek kartı tipleri bulunuyor.

Birbirinden Farklı Kartlar

Bu kartların farklı özellikleri olduğu gibi, kullanıldıkları cihazlar da birbirlerinden farklı olabiliyor.

Bellek kartı tiplerinin neler olduğunu, hangi kartların nerelerde kullanıldığı merak ediyorsanız sizler için hazırladığımız rehberi okuyabilirsiniz.

Secure Digital

Taşınabilir cihazlarda en çok karşımıza çıkan bellek kartı tipi Secure Digital ya da daha bilindik adıyla SD’dir.

SD kartlar boyutlarına göre farklı kategorilere ayrılıyor. Standart ve micro SD kartların kullanım alanları farklılık gösteriyor.

Standart SD kartlar daha çok fotoğraf makineleri ve kameralarda kullanılırken, akıllı telefonlarda micro SD kartlar kullanılıyor. Bu iki tip kadar yaygın olmasa da mini SD modelleri de bulunuyor.

Standart SD kart yuvasına microSD kart takmak mümkün değil. Micro SD kartlar için adaptörler bulunuyor. Bu adaptörler sayesinde micro SD kartınızı standart SD yuvasına takabiliyorsunuz.

SDHC ve SDXC

Piyasadaki SD kart modellerinde SDHC ve SDXC gibi ifadeler görebilirsiniz. Bunlar aslen ürünün kapasite seviyesini gösteriyor. SDHC kartların kapasiteleri 4 GB ile 32 GB arasında oluyor. SDXC kartlar ise teorik olarak 2 TB’a kadar çıkabiliyor fakat bu tip bir model henüz yok.

SD kartlarda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise Class. Kartların üzerinde Class 6, Class 10 gibi ifadeler görebilirsiniz. Bu değer SD kartın en düşük yazma hızını belirtiyor.

Örneğin Class 6 bir SD kartın yazma hızı en az 6 MB/sn oluyor. Bu alanda şimdilik en yüksek değer Class 10.

Compact Flash

Compact Flash (CF) kartlar daha çok profesyonel kullanıcılara hitap ediyor. Bu kart için hazırlanmış yuvalar profesyonel kamera ve fotoğraf makinelerinde bulunuyor.

Aslına bakılırsa bu kartlar mevcut bellek kartları arasında en eskilerden biri. Böyle olmasına rağmen halen sık şekilde kullanılıyorlar.

Hızı Ne Kadar?

CF kartlar özellikle hız konusunda diğer kartlara oranla daha üstünler. Piyasada bulunan modellerin üzerinde 600x, 400x ve 200x gibi ifadeler görebilirsiniz. 600x’lik modeller 90 MB/sn’yeye kadar veri aktarım hızı sunabiliyorlar.

Kapasite konusunda da CF kartlar yüksek seviyelere erişebiliyor. 128 GB’a kadar olan modellere rastlamak mümkün fakat genelde 32 ve 64 GB’lık modeller bulunuyor.

Memory Stick

Memory Stick ilk olarak Sony’nin geliştirdiği bir kart biçimi. Sony bu kart biçimini tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılsın diye geliştirmiş olsa da zaman içinde bu formatın çok da tuttuğu söylenemez.

SD kartlar karşısında bir türlü baskın çıkamayan MS kartlar, genellikle Sony markalı cihazlarda kullanılıyor.

Memory Stick kartlarının birçok türü olsa da cihazlarda en çok kullanılan biçimin MS Pro Duo olduğu söylenebilir. Piyasada 256 GB’a kadar kapasite sunan kartlar mevcut olsa da bunları bulmak bir hayli zor. Genelde 8 ya da 16 GB’lık MS Pro Duo modellerini bulabilirsiniz.

Mark 2 ve Magic Gate

Memory Stick modellerinin küçük boyutlusuna ise Memory Stick Micro adı veriliyor. Bazı Sony markalı ürünler bu kartlara destek veriyor.

MS kartlarda dikkat edilmesi gereken birkaç özellik var. Bunların başında Mark 2 geliyor. Mark 2 ibaresi bulunan kartlar AVCHD kayıt yapabilen cihazlara uygun hız sunuyor.

Bir diğer önemli özellik ise Magic Gate. Sony’nin kopya koruma sistemi olan Magic Gate özelliğine sahip olan kartlarda veriler sadece Magic Gate uyumlu cihazlarla çalışıyor. Sony, 2004’ten bu yana tüm ürünlerinde bu teknolojiye yer veriyor.

xD Picture

Extreme Digital Picture olarak adlandırılan bu kartlar Olympus ve Fujifilm tarafından geliştirildi. Flash tabanlı bu bellek kartları adından da anlaşılacağı gibi daha çok dijital fotoğraf makinelerinde kullanılıyor.

Bu kartlar günümüzde artık çok sık kullanılmıyor. SD kartların yaygınlaşması bu kartların da yavaş yavaş ortadan kalkmasına yol açtı.

xD Picture kartlar kapasite olarak çok iyi seviyede değiller. Bu kartlar en fazla 2 GB kapasite sunuyorlar.

MultiMediaCard

SD kartların kurbanı olan bir diğer kart formatı da MMC’ler. Toplam sekizden fazla tipte bulunan MMC kartların en çok kullanılan biçimi ise DV RS-MMC. Küçük boyutlu bu kartların kapasitesi en fazla 2 GB olabiliyor.

Artık çok fazla cihazda bulunmasa da MMC kart yuvalarını Samsung, Nokia ve Siemens markalı bazı cihazlarda görebilmek mümkün.

ShiftDelete.Net
 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107