Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 100 bin liralık hibe desteği vereceği Teknogirişim Sermaye Desteği programına kontenjanın üç katı başvuru geldi. Programa bin 539 genç girişimci başvuruda bulundu. En çok başvuru ODTÜ’den geldi.
Araştırma geliştirme yatırımları artarken Türkiye’nin genç beyinleri teknogirişimci olmak için sıraya girdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen 100 bin liralık hibe desteği için bin 539 genç girişimci başvuruda bulundu. Bakan Nihat Ergün, 500 gencin destekleneceği Teknogirişim Sermaye Desteği programına en çok başvurunun ODTÜ’den geldiğini açıkladı. Türkiye’nin istihdam sorununun çözümünde girişimciliğin önemli rol oynadığına dikkat çeken Ergün, Teknogirişim Sermaye Desteği programını üniversite son sınıf veya yeni mezun, bilgili, donanımlı ve bir hayali olan gençler için hazırladıklarını söyledi. Ergün, “Bu projeyi, ‘önemli bir firmada, yüksek maaşla çalışmak dahi beni tatmin etmiyor. Benim ülkem için yapacak çok önemli projelerim var.’ diyen gençler için hazırladık.” dedi. ABD’de yaşayan 12 yaşındaki çocuğun Apple için programlar yazabildiğini, Bill Gates, Steve Jobs gibi dâhiler çıkarabildiğini dile getiren Ergün, bunun ana nedenini sunulan ortam ve kültüre bağladı. Apple – I ismiyle bilinen ilk Apple, Steve Jobs ve Stephan Wozniak tarafından bir garajda geliştirilmişti.
Teknolojik fikirlerini hayata geçirmek isteyen gençlere verilen 100 bin lira hibe desteği programına bu yıl da yoğun başvuru aldıklarını ifade eden Bakan Ergün, bugüne kadar 740 gence hibe desteği sağlayıp teknoparklarda yer tahsis ettiklerini bildirdi. Hibe desteği alanların kendi firmalarını kurduğuna dikkat çeken Bakan Ergün, “Hatta bazıları ortaklıklar bile kurmaya başladı. Bu desteği TÜBİTAK bünyesinde açtığımız bir başka program ile entegre ettik. Böylece ilk aşamada başarılı olan arkadaşlarımıza ikinci aşamada kullanabilecekleri 550 bin liralık ilave bir destek verebileceğiz. Bu yıl ilk defa 10 teknogirişimcimizi uluslararası pazarlara daha kolay açılmalarını sağlamak amacıyla Silikon Vadisi’ne gönderdik. 2013 yılında da tüm masraflarını biz karşılayarak 10 gencimizi daha Silikon Vadisi’ne göndereceğiz.” diye konuştu. Ergün, üretilen bilgiyi teknolojiye, nihai ürünlere dönüştürecek mekanizmanın kurulması halinde Türkiye’nin dünyada söz sahibi olacağını ve üst lige çıkacağını aktardı.
Yurtdışından 31 proje
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre 2013 yılındaki desteklerden faydalanmak için 901 lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi başvuruda bulundu. Aynı seviyede mezun başvuru sayısı ise 638. Bakan Ergün’ün verdiği bilgilere göre yurtiçindeki okullardan başvuran mezun ve öğrenci sayısı bin 508 kişi olurken, yurtdışı okullardan başvuran mezun ve öğrenci sayısı ise 31. 2013 başvurularında en çok elektronik, bilişim teknolojileri ve telekomünikasyon alanı tercih edilirken, bu daldan toplam 772 başvuru alındı. Bunu 208 başvuruyla endüstriyel üretim, malzeme ve taşıma teknolojileri izliyor. Üçüncü sırada ise 145 başvuruyla biyolojik bilimler ve diğer alanlar takip ediyor. En fazla başvurunun 162 adet ile ODTÜ’den geldiğine dikkat çeken Bakan Ergün, ilk sırada yer alan ODTÜ’yü İTÜ ve Gazi Üniversitesi’nin izlediğini kaydetti. Türkiye genelinden en fazla iş fikri gelen il ise Ankara. Ankara’dan 523 başvuru yapıldı. Başkenti 283 başvuru ile İstanbul takip ediyor. 951 projenin değerlendirileceği süreç, 7 Mart’ta sona erecek. Projeler, ağırlıklı olarak akademisyenlerden oluşan bir komisyon tarafından değerlendiriliyor. Kazanan projeler mart ayında kamuoyuna açıklanacak.
Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden biri olan Apple’da genç girişimciler için örnek olarak gösteriliyor. O zamanlar Steve Jobs Atari firmasında, Wozniak Hewlett-Packard’da çalışıyordu. Her ikisi de Homebrew kulübüne üye idiler. Wozniak kulüp üyelerine gösterdiği bir bilgisayar yapmıştı. Maddi destek sağlayabilmek için Jobs, Volkswagen’ını, Wozniak ise hesap makinesini toplam bin 350 dolara satmışlardı. Jobs’un ailesinin garajında yaptıkları Apple-I i 666,66 dolardan 200 adet satıldı.
Zaman