Geçmişten günümüze skype araması yapılabilecek!

İcat İnovasyon
İnternet şirketlerinin insan hayatının her bir köşesine girmesi yetmedi, şimdi de yaşam sonrasını ele geçirmeye çalışıyorlar. Son yıllarda, Google ve Facebook, öldükten sonra hareketsiz kalan hesaplar...
EMOJİLE

İnternet şirketlerinin insan hayatının her bir köşesine girmesi yetmedi, şimdi de yaşam sonrasını ele geçirmeye çalışıyorlar. Son yıllarda, Google ve Facebook, öldükten sonra hareketsiz kalan hesapların askıya alınması ya da ölmüş insanların verilerinin bir arkadaşlarına devredilmesi gibi bazı sistemler geliştirdiler. 

Dünya.com’daki haber göre, E-ölüm endüstrisinin yeni şirketi ise Eterni.me. Şirketin web sitesi şu cümleler ile açılıyor: “Hepimiz er ya da geç öleceğiz. Ailemiz, arkadaşlarımız ve insanlık için sadece birkaç anı bırakacağız geride ve sonuçta hepimiz unutulacağız. Peki ya sonsuza dek hatırlanabilseydiniz?” 

Eterni.me hayatınız boyunca yarattığınız tüm verileri toplayacak ve karmaşık yapay zeka algoritmaları kullanarak bu bilgiyi işleyecek. Bunun sonunda ise sanal ortamda, sizden bir tane daha yaratacak. Yani bir avatarınız olacak. Sizin kişiliğinize benzemeye çalışan bu avatar, aile ve arkadaşlarınızla iletişime geçecek, onlara bilgi verecek. Hatta siz öldükten sonra bile… 

Eterni.me’nin sloganı “Ölümsüz olun!” Eterni.me’nin sanal ölümsüzlük vaadinin ardında, 21. yüzyılın gerçek güç unsuru var. O da hepimizin online aktiviteleri.Bugün internet kullanan herkes Eterni.me’ye anılarını gönderebilecek. İlk başlarda bu anılar Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda yayınlanan bilgiler veya kişisel mail içeriklerinden oluşturulacak. Daha sonrasında ise sekiz MIT girişimcisinden oluşan MIT ekibi, video, fotoğraf, ses ve mekan kayıtları da yapmayı hedefliyorlar. 

Site tarafından gerçekleştirilecek olan 3 boyutlu dijital avatar hem size benzeyecek hem de sizin sesinize sahip olacak. Avatarın görevi depolanan verileri kullanarak, yakınlarınıza bazı bilgiler verebilmek. Bu arada, avatarınız ile iletişim içinde olan kişiler de, avatarı bilgilendirmek, kelime haznesini artırmak için yönlendirilecek. 

Siz yaşarken, bu bilgileri yönetip, kendi istediğiniz bilgileri ekleyebileceksiniz. Hangi verilen özel kalacağını, hangilerinin paylaşılabileceğini belirleyebileceksiniz. Daha sonrasında, ölümünüz sonrasında iletişine geçmek istediğiniz veya sizin hesabınıza girmelerine izin verdiğiniz kişilerin listesini oluşturacaksınız. Sonuçta, site, ölümüzün ardından, ailenizin ve yakınlarınızın sorularına yanıt verebilecek bir kopyanızı yapmış olacak. 3D Yakınlarınız da geçmişle Skype sohbeti yapmış gibi olacaklar.

Projenin kurucularından Marius Ursache, Wired dergisine verdiği söyleşide, “Çok farklı tepkiler aldık. Tebrik edenler olduğu gibi, nefret mesajları yollayanlar da oldu. Bu gayet normal. Fakat herkesin hemfikir olduğu konu, bu yaptığımızın bir gün mutlaka yapılacağı yönünde. Projenin asıl fikri, öldükten sonra bir kısmımızı saklayabilmek. Avatar daha çok bir arşivci, kütüphaneci gibi. Depolanan verileri anlamlı bilgiye dönüştürüyor. Yoksa, ölmüş bir insanın yerine başka birini koymayı amaçlamıyoruz” yorumlarını yapıyor. Tabi ki insanlar kadar, teknolojinin de buna hazır olması gerekiyor. Örneğin 2015 yılı için hedef, siteye kayıtlı olan kişilerin kendi verilerini kaydetmelerini sağlamak. Hizmet, size ait online bilgilerinizi saklayacağına dair garanti veriyor; fakat birçok insanın tüm bu bilgilerin sonsuza kadar saklanmasını isteyip istemediği henüz bilinmiyor. Teknoloji sorunlarının yanı sıra, projenin endişe yarattığı bir diğer konu da, olası psikolojik sonuçları. Psikolog Amanda Vicary’nin yaptığı açıklamaya göre, ölmüş biri ile internette konuşmaya devam etmek, yas duygusunu ortadan kaldırabilir.