500 milyon üyesiyle birlikte Facebook sadece bir site değil. İnsanların siyasi görüşlerini ve yaşam tarzlarını sanal bir ortamda paylaştığı bu site son aylarda milyarlarca dolar yatırım yaparak devletlere daha yakın hale geldi.
Barack Obama’nın desteğini tüm dünyaya duyurduğu Facebook yavaş yavaş e-posta adresi almak gibi herkesin ihtiyacı olan bir platform haline gelecek.
Çok yakında, cep telefonu mesajlarını da desteklemeyecek başlayacak olan ünlü sosyal ağ sitesi durdurulamaz şekilde büyümeye devam ediyor. 500 milyon kişinin bir arada toplandığı tüm platformlar gibi Facebook’ta suçun ve tacizlerin adresi haline geldi.
Karşıt görüşteki grupların ve kişilerin birbirlerini taciz ettiği bu ortam eğer dikkat etmezseniz sosyal eğlenceden çok stres yuvası haline gelebilir. Peki, Facebook’ta tacize uğruyorsanız bu konuda neler yapabileceğinizi biliyor musunuz? İşte her yönüyle tacize karşı savaş verme rehberi.
1-Facebook üzerinden bir kişi sizi sürekli rahatsız eden içerikler paylaşıyorsa o profili şikayet ederek sorununuzu çözebilirsiniz.
Eskiden daha kolay olan bu şikayet sistemi yeni dönemle birlikte istismarlara karşı çözüm olması için detaylı hale getirildi.
Sizi rahatsız eden kişinin profiline gelin ve sol alt köşede bulunan şikayet et engelle tuşuna basın. Karşınıza gelen ekran ile şikayetinizi yapabilirsiniz.
2- Bir önceki adımda şikayette bulunduktan sonra karşınıza o kişinin suçlarını ibraz etmeniz için detaylı bir alan çıkacak. Bu alanı doğru doldurmazsanız Facebook kuralları gereceğince siz de ceza yersiniz.
Sizi rahatsız eden kişide sadece kurtulmak istiyorsanız kişiyi engelle seçeneğini işaretleyin. Ancak bu kişi sizin fotoğraflarınızı paylaşıp dalga geçiyorsa da ya da taciz edici davranışlarda bulunuyorsa ekranın altında bulunan kutucuğa tıklayın ve en uygun davranışları seçin.
3- Facebook’ta belki de en çok rahatsız edici kavga özel mesaj yolluyla gerçekleşiyor. Bu durumda yapmanız gereken mesaj zincirindeki en rahatsız olduğunuz bölümü gelip ekrandaki şikayet et tuşuna tıklamak olmalı.
Facebook özel mesajlarda sadece iki tarz şikayeti kabul ediyor. Ya karşı taraf sizi ölümle ya da şiddetle tehdit etmeli ya da size cinsel taciz de bulunmalı. Bu kişiyle olan tüm mesajlarınızın inceleneceğini unutmadan size en uygun olan seçeneği işaretleyin.
4- Facebook’ta sadece kişisel anlamda tacize mahuruz kalmayabilirsiniz. Açtığınız grubun içeriğini beğenmeyenler ya da karşıt görüşlü insanlar sürekli mesaj atarak sizi rahatsız edebilir. Grubun yöneticisi olarak bu kişilere karşı daha fazla şikayet hakkınız bulunuyor.
Rahatsız edici mesajın sağ tarafına gelin ve normalde görünmeyen x işaretinin çıkmasını bekleyin. Buraya tıkladıktan sonra, o mesajı silebilir ya da kişiyi gruptan atabilirsiniz.
Ancak bu kişinin tacizlerinden dolayı Facebook yönetiminden ceza almasını istiyorsanız en alta bulunan seçeneği işaretleyin.
shiftdelete.net