Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Öztürkcan, dövmenin HIV başta olmak üzere birçok ciddi sağlık riskini beraberinde getirdiğini, sağlık açısından dövmeyi önermediklerini belirtti.
Prof. Dr. Öztürkcan, yaptığı açıklamada, son yıllarda özellikle gençler arasında yaygınlaşan dövmenin bazı sağlık sorunlarına yol açabildiğini söyledi.
Özellikle kalıcı dövmede kullanılan iğnelerin risk taşıdığını anlatan Öztürkcan şöyle konuştu:
”Dövme son yıllarda gerçekten çok popüler oldu. Biz sağlık açısından baktığımızda dövmenin riskli olduğunu söyleyebiliriz. Hint kınasıyla yapılan dövmede bu kınaya karşı alerji gelişebilir. Alerji gelişen kişide daha sonra kullanacağı kişisel bakım ürünleri, saç boyası, deodorant, saç losyonu gibi maddelere karşı da duyarlılık gelişebilir ve kişi bunları ömür boyu kullanamayabilir. Ayrıca bu boyalar enfeksiyonlardan, alerjik reaksiyonlara hatta kansere kadar pek çok soruna yol açabilir.”
Öztürkcan, iğneyle yapılan kalıcı dövmelerde bulaşıcı hastalık riskine dikkat çekerek, ”Burada hem iğneye hem de boyaya bağlı riskler var. Kullanılan iğnenin steril olmamasına bağlı olarak Hepatit B, sarılık, AIDS gibi hastalıklar geçebilir. Dövmeyi sağlık açısından önermiyoruz” dedi.
”PİŞMAN OLUYORLAR”
İzmir İl Müftü Yardımcısı Mehmet Gündoğdu ise dövme yaptırmanın İslam dininde hoş görülmediğini belirtti.
Derinin herhangi bir şekilde kirletilmesinin doğru olmadığını kaydeden Gündoğdu, şöyle devam etti:
”Dinimiz dövme yaptırmayı hoş görmemiştir. Derinin altına yapılan dövmenin yok edilmesi mümkün değilse artık yapacak bir şey yok. Bu abdeste mani değildir ancak dövme derinin üstünü kaplamışsa onun kaldırılması gerekir. Çünkü bu gusle engel olur.
İnsanların 15 yaşındaki, 25 yaşındaki, 35 yaşındaki haletiruhiyeleri aynı olmuyor. Genç iken yaptırıp da sonradan çok pişman olanlar bizleri arayarak bilgi istiyorlar. Dinimiz açısından dövme yaptırmak doğru değildir.”
habertürk