‘Hui Hui’ savaş sanatı olan Tay Çi de yapabiliyor.
Çin’in her geçen gün gelişen bölgelerinden olan ülkenin doğusunda bulunan Ciangsu eyaletindeki Çangcou kentinde birçok teknolojinin yanı sıra robot teknolojisi üzerine çalışmalar yapılıyor.
Devlet destekli olan ve ülkenin en seçkin bilimsel araştırma merkezlerinden Çin Bilimler Akademisine bağlı Gelişmiş Üretim Teknolojileri Enstitüsü kapılarını AA’ya açtı.
Tesiste Çin’in ihraç etmeye başladığı hızlı tren tekerlerinden birçok parçasına kadar yüksek teknoloji metaller üzerine çalışılırken, AR-GE bölümlerinde gelecekte ticari amaçla kullanılması planlanan "dadı robotlar" üzerinde de çalışmalar yapılıyor.
Tesiste bir prototipi olan ve halen geliştirilen "Hui Hui" adlı robot bağımsız olarak sensörleriyle programlanan şekliyle hareket edebiliyor.
Çin’in yaşlanan nüfusunun göz önüne alındığını belirten yetkililer, Hui Hui’nin yüksek teknoloji ürünü sensörlerle yaşlıları yataktan kaldırabildiğini, yürürken destek olduğunu ve su verebildiğini kaydediyor.
Hui Hui, ülkede sokaklarda ve evlerde yapılan, yaygın bir spor olan hızın ve gücün yavaş şekilde kullanıldığı, savaş sanatı "Tay çi çüen’i" yapabiliyor ve yaşlılara evlerinde bu sporu yapmalarına yardımcı olarak antrenman yaptırıyor.
Çevre dostu evler
Sanayi ve teknoloji tesislerine ev sahipliği yağan Çangcou, bu özelliklerinin yanı sıra bölgede ülkenin ilk çevre dostu ve tamamen geri dönüşüm malzemeleri kullanarak yapılan ev projelerine ev sahipliği yapıyor.
Şehrin uydu kesimlerinde yapılan villalardan oluşan sitede evler dışarıdan hiçbir enerji desteği almadan ısınmadan, elektriğe kadar her ihtiyacını yenilenebilir enerji ile karşılıyor. Bu evlerin en ilginç yanı ise herhangi bir yedek enerji ünite kurulmadan yapılmaları.
Evlerin çatılarının tamamen güneş panelleriyle döşendiği evlerde, aynı zamanda toprak ve hava sıcaklığı arasındaki farkı kullanarak ısı sağlayan sistemi bulunuyor.
Benzer ısıtma sisteminin Avrupa’nın soğuk bölgelerinde de kullanıldığı kaydedilirken, toprağın altına kablo ve borular döşendiğini, yerin altında sabit olan sıcaklığı, toprağın üstündeki soğuk havayla çarpıştırarak elektrik üretilebildiği belirtiliyor.
Uzmanlar yer altındaki sıcaklık ile yukarıdaki soğuğun çakışması sonucu bir devinim oluştuğunu ve enerji ortaya çıktığını ifade ediyor.
"Nefes alan evler"
Henüz proje aşamasında olan bu evler Çin’de yapılan bir ilk olmakla birlikte, her ev aynı zamanda kendi atık suyunu arıtıyor, ayrıca evlerin hepsi "nefes alıyor".
Evlerde kullanılan yalıtım sistemleri sayesinde evler içerideki nemi dışarı atıyor ve dışarından nem girmesine izin vermiyor.
Özellikle şehir dışında yapılan bu tür çevre dostu evler, yağmur dönemlerinde yağmur suyunu biriktirip, güneş enerjisiyle ısıtıyor ve oluşturduğu buhar enerjisiyle elektrik üretiyor.
Hükümet tarafından da desteklenen, Çin’in teknolojisi ile Kanada’nın ahşap teknolojisi ile yapılan proje ülkedeki ilk düşük karbon projelerden olacak ve yetkililere göre gelecek yıl ticari hale getirilecek.
Bir evde sadece güneş panelleri ya da yerden ısıtma sistemlerinden birinin yeterli olduğunu savunan yetkililer, bu sistemlerin maliyetinin metrekare başına 700 yüen civarında olduğunu ifade ediyor.
Çangcou şehir merkezinde standart bir dairenin metrekare fiyatının 20 bin yüen civarında olduğu belirtilirken, kentin dışında yapılan bu evlerde metrekare fiyatının 6 bin 800 yüen civarında olduğu kaydediliyor.
Evler aynı zamanda tamamen geri dönüşüm malzemelerinden yapılmasıyla birlikte, yıkıldığında hafriyatın yüzde 70’i tekrar kullanılabiliyor.
Ayrıca inşaatların yapımında iş makinesi neredeyse hiç kullanılmıyor. Bu sayede inşa sürecinde de ciddi bir enerji tasarrufu sağlanıyor.
AA