Bu Yıldız Gerçek Olmamalı

İcat İnovasyon
Aslan takım yıldızında bulunan SDSS J102915+172927 isimli yeni keşfedilen bir yıldız, uzayla ve yıldızlarla ilgili önceden yazılmış bazı kitapları değiştirecek gibi. Gök bilimcilerinin hesaplarına gör...
EMOJİLE

Aslan takım yıldızında bulunan SDSS J102915+172927 isimli yeni keşfedilen bir yıldız, uzayla ve yıldızlarla ilgili önceden yazılmış bazı kitapları değiştirecek gibi.

Gök bilimcilerinin hesaplarına göre; Büyük Patlama’dan hemen sonra en hafif elementler hidrojen ve helyum, biraz da lityumla beraber oluştu. Oldukça soluk bir yıldız olan SDSS J102915+172927 , şimdiye kadar çalışılmış yıldızlar içerisinde en düşük seviyede helyumdan daha ağır elementlere sahip yıldız olarak kitaplardaki yerini aldı. Ayrıca kütlesi Güneş’ten daha küçük olan bu yıldızın, 13 milyarlık yaşıyla en eski yıldızlardan biri olduğu düşünülüyor. Yaş sorunu da yıldızla ilgili kafa karıştıran bir diğer detay aslında. Gök bilimcilerine göre, bu yaştaki bir yıldızın Büyük Patlama’dan hemen sonraki evrenin bileşimine benzer bir bileşime sahip olması bekleniyordu ancak yıldızdaki lityum oranı, beklenenin 50 kat aşağısında.

Zentrum fur Astronomie der Universitat Heidelberg’den Elisabetta Caffau böyle bir yıldızın neden var olmaması gerektiğini şu şekilde anlatıyor; "Geniş çevrelerce kabul görmüş bir teorinin içeriğine göre, bu şekildeki düşük kütleli ve çok düşük derecelerde metale sahip yıldızlar var olamazlar çünkü bu madde bulutları zaten daha ilk başta yoğunlaşamazlar."

Araştırmacılar bu ve buna benzer karakter gösteren birkaç yıldızı daha gözlemeye devam edecekler.