Bu Robot Herkesi Kendine Hayran Bıraktı

İcat İnovasyon
Konferans ve program direktörü Özden Şahin, AA muhabirine, Isea kapsamında birçok sergi, konferans ve panel düzenlendiğini belirterek, ana sergi mekanının Taksim’deki Cumhuriyet Sanat Galerisi o...
EMOJİLE

Konferans ve program direktörü Özden Şahin, AA muhabirine, Isea kapsamında birçok sergi, konferans ve panel düzenlendiğini belirterek, ana sergi mekanının Taksim’deki Cumhuriyet Sanat Galerisi olduğunu söyledi.

Galeride sergilenen eserlerin çağdaş sanat eserleri olduğunu ifade eden Şahin, "Türkiye’de ilk defa elektronik sanat eserleri sergileniyor. Eserler bize sanat ve teknolojinin nasıl buluşabildiğini gösteriyor. Mühendis ve sanatçıların ortak çalışması ile farklı bir anlayış ortaya çıktı" dedi.

Şahin, eserler hakkında da şunları anlattı:

"Yapay çiçeklere dokunulduğunda değişik sesler geliyor. Karanlık odada manyetik küre var. Dokunulduğunda hafif sesler geliyor, dokunan kişilere dokunulduğunda ses artıyor ve tavanda değişik renklerde ışıklar oluşuyor. Bir de robot var. Web cam’dan fotoğrafınızı çekiyor, bilgisayara kaydediyor ve ardından kara kalem portrenizi çiziyor. Yan yana dizilmiş açık valizler var. Ortalarında kamera ve açık taraflarında insan yüzü olan ekranlar var.

Oturup kameraya baktığınızda yüzdeki jest ve mimiklere göre ekrandaki yüzler değişiyor. Meselâ: gülerseniz ekrandaki yüz gülüyor. Ağlarsanız ağlıyor. Duvara dizilmiş poşetler var. Oluşturulmuş mekanik sayesinde şişip iniyorlar. Alüminyum kaplamalı bir duvar var. Dokunulduğunda ışıklar yanan interaktif bir sanat ürünü."

Şahin, sergide ayrıca sadece başına oturanın çalabildiği manyetik piyano, kumanda ile kontrol edilebilen robot, internet üzerinden Amerika’nın Minnesota eyaletindeki rüzgarın büyüklüğüne göre sallanan metal çiçekler gibi birçok eserin sergilendiğini bildirdi.

Özden Şahin, serginin 7 Ekim’e kadar ziyaretçilere açık olacağını kaydetti.

Son Sayfa