Bir günde karakol

İcat İnovasyon
Eskiden bir karakolun kurulması aylar süren inşaat çalışmaları gerektiriyordu. Ancak Türk mühendislerinin geliştirdiği yeni isitemle, askerler basit aletler kullanarak kendi zırhlı karakollarını bir g...
EMOJİLE

Eskiden bir karakolun kurulması aylar süren inşaat çalışmaları gerektiriyordu. Ancak Türk mühendislerinin geliştirdiği yeni isitemle, askerler basit aletler kullanarak kendi zırhlı karakollarını bir gün içinde inşa edebiliyor.   

Aktütün ve Dağlıca gibi baskınlarda karakol binalarının askerlere yeterli korumayı sağlamadığı eleştirileri yöneltilmişti.  2010’dan bu yana Türkiye’nin güneydoğu bölgelerinde birçok zırhlı karakol inşa edildi. Ancak Türk Silahlı Kuvvetlerinin yeni yapılanması kapsamında uyguladığı askeri taktikler de değişiyor. Özellikle sınır boylarında daha hareketli bir hale gelen askeri birlikler, değişen güvenlik ihtiyaçlarına göre geçici üs bölgeleri oluşturuyor.

Rokestsan, TSK’nın bu ihtiyacına “modüler üs” paltformu ile çözüm üretti. Bu sistemle, havan, roket ve değişik çaplarda makinalı tüfeklere dayanıklı yapısı, zırhlı yaşam alanları, kule ve nöbet noktaları ile tam donanımlı askeri bir karakolun kurulması yalnızca bir gün sürüyor. Roketsan’ın ürettiği sistem sayesinde, eskiden büyük inşaat operasyonları gerektiren zırhlı askeri yapılar, bazı temel montaj bilgilerine sahip işçiler tarafından saatler içerisinde inşa edilebiliyor. Tek yapmaları gereken, zırhlı plakalrı birbirine vidalamak.

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın bir kuruluşu olan Roketsan, Türk ordusunun modern füze ve roket ihtiyacını karşılamak için kuruldu. Asıl amaçları düşman hedeflerini yok eden mühimmat üretmek olsa da bu seferki görevleri düşmanın kullandığı silahlara karşı koruma sağlayacak zırhlı binalar üretmek. İstanbul’da yapılan IDEF 2015 Savunma Sanayii Fuarı’nda Al Jazeera Türk’ün sorularını yanıtlayan Roketsan Genel Müdürü Selçuk Yaşar, geliştirdikleri platformun fuarda büyük ilgi gördüğünü söyledi:

“Rojketsan olarak 8 ülkeye ihracat yapıyoruz. Geçen yılki ciromuzun yüzde 60’ı ihracattı. Fuarda ürünümüze talep var. Dost ve müttefik ülkelerin gerek kendi ülkelerindeki gerekse başka coğrafyalardaki ihtiyaçlarına yönelik olarak çalışmalar yapabiliriz. Irak, körfez ülkeleri potansiyel kullanım alanlarıdır. Türk Silahlı Kuvvetleri sistemimizi kullanmaya başladı. Dış talepleri de değerlendireceğiz.”

Türkiye’nin balistik koruma merkezi

Rokestan Türkiye’nin ilk ve tek balistik koruma merkezine sahip. Bu merkezde muhtelif çap ve işlevde mühimmatın etkileri test ediliyor. Zırh geliştirme çalışmaları da burada yapılıyor.

Aljazeera’nin haberine göre, Altay tankının zırh koruması da bu merkezin araştırmaları sonucunda ortaya çıktı.

Yaklaşık 40 uzmanın çalıştığı bu merkez, hafif balistik bir zırh üretmeyi başardı. Roketsan Genel Müdürü Yaşar, yeni buluşlarının modüler üs platformunda kullanılmaya başlandığını belirtti:

“İçinde betonun da bulunduğu özel bir karışımla hafif bir zırh elde ettik. Bu formülümüzü daha da geliştirerek daha ince levhalarla aynı korumayı elde etmeyi başardık. Modüler platformumuz basit el aletleri ile monte edilebilecek şekilde tasarlandı. Bir çatışmada zarar gören parçalar kolaylıkla yenileri ile değiştirilebiliyor. Karakollar, ihtiyacın sonlanması halinde, çevreye zarar vermeden, geride moloz bırakmadan sökülüp ihtiyaç duyulan yerlere nakledilebiliyor.”

Karayolu ve helikopter ile taşınabilen zırhlı plakalar arazinin coğrafi yapısına ve istenen tasarıma göre farklı planlarda kurulabiliyor. Balistik zırhı olan asker barakaları havan ve roket korumasına sahip. Roketsan mühendisleri, geliştirdikleri platformun oldukça esnek ve geliştirilebilir bir yapıda olduğunun altını çiziyor. Talep üzerine, Aselsan tarafından üretilen kamera, silah ve haberleşme sistemlerinin planlara kolaylıkla dahil edilebiliyor.