“Başarısızlıklar daha azimli olmayı sağlıyor”

İcat İnovasyon
Zuhal Erkek’in röportajı Türkiye’nin en genç girişimcilerinden biri olan İsmail Berber, tam şarj ile 100 km’de 90 kuruşluk elektrik tüketen bir araç geliştirdi. Tam şarjla 250 km giden bu ...
EMOJİLE

Zuhal Erkek’in röportajı

Türkiye’nin en genç girişimcilerinden biri olan İsmail Berber, tam şarj ile 100 km’de 90 kuruşluk elektrik tüketen bir araç geliştirdi. Tam şarjla 250 km giden bu araç çok yakında seri üretime de geçecek.  “Gerçek hayata faydalı olmak” sloganıyla bu işe başladığını belirten Berber, üretilecek bu elektrikli arabaların ülke ekonomisine çok büyük katkısı sağlayacağını söyledi.  

Bizler de Genç Girişimci İsmail Berber ile elektrikli arabaları, üretim serüvenini ve çalışma prensibini konuştuk…

İsmail Bey önce kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1986 yılında Bulgaristan Burgaz’da doğdum. 1989 yılında zorunlu göç olarak Türkiye’ye yerleştik. Hayat bir az daha erken atılanlardanım. Göçmen olarak gelmek, babamın atlattığı iş kazası derken çok küçük yaşlarda çalışmaya başladım. 2009 yılında da makine teknolojileri fakültesinde dizayn mühendisliği bölümünden mezun oldum.

Bu proje ortaya nasıl çıktı? 

Çocukluğumda atölyelerde çalışırken hep bir arabam olsun istiyordum. Belki bu hayalimin de etkisi olmuş olabilir. Üniversite 4. sınıftayken bir ekibimiz vardı. Otomotiv veya makine sektöründe belli kısım ve aksanları yapabiliyoruz. “Niye bir konsept oluşturup yerli malı elektrikli araç modeli oluşturmayalım” diye aramızda konuştuk. Tasarım yaptık ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunduk ve teşviki aldık. Bakanlığın vermiş olduğu bu teşvik ile şirketimizi kurduk. Modeller yapıp, çoğaltmaya başladık. Şu anda 9 ayrı modelimiz var.  Türk patenti enstitüsüne kalite standart belgelerimiz çıkmak üzere yaklaşık 1-2 ay içerisinde tamamlanacak. Şuanda büyük yatırımcılar ile görüşüyoruz. 

Bildiğim kadarıyla arabanız yok… Araba almayı düşünüyor musunuz?

Çocuk yaştan beri en büyük arzumdu. Milyonlarca araba dizaynı baktım.  Detaylı olarak birçok defa çizdim ve 3 boyutlu bilgisayar ortamında çeşitli modellemeler yaptım. Hala almak istiyorum. Ama istemek yetmiyor. İstemek değil “gerçek hayat için faydalı olmak benim” ilk büyük sloganım. Halk benim arabalarımı kullanmaya başladığında bir tane kendi arabamdan alabilirim. O zaman ilk arabamı almış olabilirim.

Elektrikli arabanın üzerinde yapmayı düşündüğünüz yenilikler var mı? Bunun bir sonraki seviyesi ne olacak?

Ürettiğimiz bu arabalar 100 kilometrede 90 kuruş yakacak. Şu anda arabalarımız iki kişilik, dört kişilik olacak. Bunun yanında şehir dışına da trafiğe çıkan daha kapsamlı bir araba modeli üzerinde çalışıyorum . Daha çok doblo tipi tarzında bir araba tiplerine yöneleceğim.  Ayrıca bu arabalar Bunlar ayrıca sessiz bir ulaşım, hava kirliliği olmayan bir ulaşım ayrıca araç kullanıcılarının ekonomisine katkıda sağlayacak.

Seri üretime geçmeyi hedefliyor musunuz?

Seri üretime geçmeyi hedefliyoruz. Şuan seri üretim arifesindeyiz.

Bu araç üzerine çalışırken yapmayacağım gitmiyor tıkandığınız nokta oldu mu?

Başarısızlıklar insanı çok daha fazla hırslı azimli bir hale getiriyor. Aslında bu durum tamamen insanın kişiliğiyle alakalı olan bir şey.  Kişi olumsuzluklar karşısında ben yapabilme inancını hiçbir zaman kaybetmemeli.

Biraz bize başarılarınızdan bahsedebilir misiniz?

Türk sanayisine verimli olmam, büyük üretim yapan şirketlere tasarımlar prototif imalatları yapmam, bakanlığın desteği ile açılmış bir şirkete sahip olmam bunların hepsi bir başarıdır. 

Başarınızın sırrını neye bağlıyorsunuz?

Sanırım başarımın sırrını ailemin büyük desteği ve benim yanımda olmasıdır. Yaptığım işe inanma ve onu ne oranla istediğiniz başarı açısından önemlidir.  Ne kadar çok hayaliniz için dibe düşüyorsanız o kadar çok başarılı oluyorsunuz.  Bir şeyi çok istediğinizde çabaladığınızda; O şey size ne kadar başarısızlık getiriyorsa çok büyük başarılar elde ediyorsunuz.  Ben yaşıtlarıma göre daha karmaşık yaşadım. Daha sıkıntılı süreçlerden geçtim. Benim 35-40 yaş üstü insanlar gibi hayallerim vardı. Arkadaşların gezmeye, eğlenmeye giderken ben hep eksik yanlarımı düşünüp tamamlamaya çalışıyordum. Bunlar hep başarılı olmamanın etkisi…

Çalışma konusunda gençlere ne önerirsiniz?

Ben günde üç saat uyurum. Çoğu zaman normal günlük elbiselerimle uyuya kalıyorum. Onun dışında ben hadi uyuyayım da dinleneyim diye bir düşüncem olmaz. Açıkçası çalışmaktan da pek uykuya zaman bulamıyorum Gençlere önerimde çok çalışmaları. Başarılı olmak için gezmeden, tozmadan biraz feragat etsinler…

Bu proje karşısında aileniniz ve çevrenizin desteği nasıldı?

Babam ve annem çok büyük destek verdiler. Kız kardeşim ve mahalleli ona keza… Mahalleli artık geceleri rahatsız oluyorlardı, ışık  gözlerine vurup, ses oluyordu. İki polis memur gelip biz uyarıyorlardı. Ama artık mahallelide alıştı.

Elektrikli araç üstünde durduğunuz başka projeler var mı?

Elektrikli araçlar daha uzun mesafe gidecek. Belli bir mesafeden sonra araç kendi enerjisini kendisi yaratacak hale gelecek.

Peki, sizin gibi girişimci üreten yani sizin yolunuza gitmek isteyen girişimcilere ne önerirsiniz?

Asla pes etmesinler. Hayal kurmalarını ve bu hayaller çin eğitim ve araştırma yapsınlar ve ilim irfan sahibi olsunlar.

Onyirmi5.com