Artık buzdolabı yumurta bitti diyecek!

İcat İnovasyon
Son yılların en çok konuşulan teknolojilerinden biri olan M2M (makineden makineye iletişim) 2014’te evleri akıllandıracak, cihazları konuşturacak ve hayatı kolaylaştıracak. 50 milyar cihaz 5 dolara in...
EMOJİLE

Son yılların en çok konuşulan teknolojilerinden biri olan M2M (makineden makineye iletişim) 2014’te evleri akıllandıracak, cihazları konuşturacak ve hayatı kolaylaştıracak. 50 milyar cihaz 5 dolara internete girecek.

Başında insan olmayan bir makinenin internete girdiğini, hatta aslî işlevlerinden birisinin internete girmek olduğunu düşünebiliyor musunuz? Siz düşünmeseniz bile, teknoloji şirketleri düşünüyor. Mobil işlemci üreticisi ARM, Sensinode adlı M2M (makineden makineye iletişim) için yazılım geliştiren firmayı satın alarak, bu alanda yer almak istediğini ortaya koydu. Intel, ‘Şeylerin İnterneti Çözüm Grubu’nu oluşturdu ve en ufak boyuttaki işlemcileri olan Quark’ı tanıttı. Quark, firmanın Atom adlı mobil işlemcilerinin beşte biri boyutunda ve onlardan 10 kat daha az güç tüketiyor. IBM ise yazılımcılar için nesnelerin internete girmesini sağlayan bir başlangıç paketi hazırladı. 

121 MİLYAR DOLARLIK M2M PAZARI

Akşam’da yer alan habere göre, gelecek yıl artık herhangi bir nesneye internet bağlantı özelliği eklemek sadece 5 dolara inecek. Bu düşüşün, 121 milyar dolara ulaşan M2M yatırımlarının 2020’ye kadar 950 milyar dolara çıkmasına sebep olacağı tahmin ediliyor. Şu anda 1.3 milyar cihaz birbiriyle internet üzerinden konuşabilirken, 2020’de bu sayının 50 milyara çıkacağı bekleniyor.

BUZDOLABI: ALIŞVERİŞ ZAMANI!

LG, 3 sene önce internete bağlanabilen bir buzdolabı tanıtmıştı, ancak geçen yılki Smart Thinq modeliyle kıyaslanınca, ilki çok basit kaldı. Smart Thinq, Android işletim sistemli akıllı telefonlarla haberleşerek içerik durumunu bildirebiliyor. TV, uydu alıcı, ses sistemi gibi bileşenler zaten tek merkezden yönetiliyor, iklimlendirme, aydınlatma gibi cihazları ise tek merkezde toplayan Hub’larla yönetmek mümkün. 

CEPTEN EV ALARMI

Projesinş İ internetten tanıtarak destek toplayan Revolv, ‘her şeyi tek kumandadan yönetme’ fikriyle 4 milyon dolar yatırım aldı. Revolv.com adresinde 299 dolara satılan sistem, iPhone’la evi yönetiyor. Next & NextStar’ın kablosuz alarm sistemi ise cep telefonu uygulamasıyla güvenlik sistemini uzaktan yönetme olanağı sağlıyor. 

BU DA AKILLI AYDINLATMA

PHILIPS’İN Hue serisi ampulleri ise Wi-Fi bağlantısıyla internete girebiliyor. Bir web sitesinden kontrol edilebildiği gibi telefon uygulamasına da sahip olan Hue Philips TV’lerle ortam aydınlatmasını da görüntüye göre değiştirebiliyor.

ARTIK OTOMOBİLLER DE AKILLI SAATE BAĞLANDI

Akıllı saat modasını izleyenlerden birisi de otomobil üreticisi Nissan. Firmanın Nismo adlı akıllı saati, aynı adlı otomobil serisiyle bağlantı kurabiliyor. Ortalama hız, yakıt tüketimi gibi bilgileri saat üzerinden sürücüye veren Nismo, performans bilgilerinin yanında, bunları akıllı telefon üzerinde kaydederek raporlayabiliyor. Ayrıca sosyal medya aktivitelerini de takip edebiliyor.