11 milyon eve ücretsiz internet geliyor!

İcat İnovasyon
Buna göre tabletlerden ailelerin de yararlanması için kota dahilinde evden internet imkanı sunulacak. İnternet bağlantısı olmayan evlerde ise sabit ya da mobil genişbant erişim imkanı sağlanacak. 2014...
EMOJİLE

Buna göre tabletlerden ailelerin de yararlanması için kota dahilinde evden internet imkanı sunulacak. İnternet bağlantısı olmayan evlerde ise sabit ya da mobil genişbant erişim imkanı sağlanacak.

2014-2018 dönemini kapsayan Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı taslağına göre bu uygulama, halihazırda internet bağlantısı olan hanelerde kota ölçüsünde faturaya indirim olarak yansıtılacak. Proje kapsamında ilgili tarafların katılımıyla bir bant genişliği, kota ve maliyet çalışması yapılacak.

Türkiye ‘de 2013 yılı itibarıyla yaklaşık 17 milyon hanenin yüzde 49’unda internet erişimi bulunuyor. Kentlerde internet erişimi olan hanelerin oranı yüzde 57.4 iken kırsaldaki hanelerin yüzde 29’u internete erişebiliyor.

Ülkehaber’de yer alan habere göre, Fatih Projesi ile kırsal bölgeler başta olmak üzere pek çok haneye ilk defa bilgi iletişim teknolojisi cihazı girecek olması internet bağlantısı sahipliğini yaygınlaştırmak için önemli bir fırsat ortaya koyuyor.

Bu kapsamda dağıtılan tabletlerle beraber sunulacak kotalı (örneğin 1 GB) ve ücretsiz internet paketleri, bireylerin internetle tanışmasına ve internet erişimi konusundaki farkındalığın artmasına katkı sağlayacak. Fatih Projesi’nin evdeki internet erişimi ayağının tamamlanması eğitim kalitesinin artması ve fırsat eşitliğinin sağlanması bakımından önem taşıyor.

Sabit ve mobil işletmecileriyle mevcut ve yeni abonelerin durumu, erişim şartları ve ödeme koşullarına ilişkin görüşmeler yapılacak. Çalışma neticesinde, kotalı ve ücretsiz internet erişimi hizmeti sunulacak. Öğrencilerin ve ailelerin daha çok faydalanacağı Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve Vikipedi gibi sitelere daha yüksek bir kota uygulanması değerlendirilecek.

2012 yılı TÜİK Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırmasına göre, internet erişimine sahip olmama nedenleri arasında internete bağlantı ücretinin yüksek olması seçeneği yüzde 19.4 ile üst sıralarda yer alıyor.

Benzer biçimde, Ipsos KMG’nin yaptığı Ev Telefonu, Hat, İnternet ve Bilgisayar Sahipliği Araştırması sonuçlarına göre 2012 yılı itibarıyla internet bağlatmama gerekçesi olarak bireylerin yüzde 25’i, ‘internet bağlantısı aylık ücreti pahalı’, yüzde 35’i ise ‘ekonomik durumumuz müsait değil’ seçeneklerini göstermişlerdi.

Türkiye, 2012 Eylül itibarıyla satın alma gücü paritesine göre ortalama genişbant internet erişimi tarifeleri bakımından OECD ülkeleri arasında en pahalı üçüncü ülke konumunda bulunuyor.