Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Salih Gencer, Amerika’da düzenlenen ve Nobel ödüllü Aziz Sancar’ın da aralarında bulunduğu dünyanın önde gelen 14 bin akademisyenin katıldığı Deneysel Biyoloji (Experimental Biology) Kongresi’nden büyük ödülle döndü. Gencer, metastatik kanserlerin erken tanı ve tedavisinde yeni bir tedavi stratejisini ortaya koyduğu çalışmalarıyla bilim dünyasına yaptığı katkılardan dolayı Amerikan Patoloji Araştırmacıları Derneği’nin Genç Öğretim Üyesi Ödülü’nü aldı. San Diego kentinde gerçekleşen Kongre’de verilen tek ödülün sahibi olan Salih Gencer, aynı zamanda bu ödülü Türkiye’den kazanan ilk akademisyen de oldu.
Amerika’da uzun yıllar kanser üzerine çalışmalar gerçekleştirdi
Üsküdar Üniversitesi’nden önce uzun yıllar Amerika’daki Medical University of South Carolina’da kanser üzerine çalışmalar yürüten Dr. Gencer, yaptığı çalışmalar sonucunda kanserin tedavisinde etkili olabilecek, özellikle de metastatik(değişen) kanserlerin teşhis ve tedavisinde hedef olabilecek yeni bir sinyal yolağını keşfetti. Kanser hücrelerinin büyümesi ve metastaz yapmasında önemli rolleri olan hücredeki TGF-beta sinyal yolağının yeni bir mekanizma ile nasıl düzenlendiğini ortaya çıkardı.
Yrd. Doç. Dr. Salih Gencer’in bu çalışması ayrıca yalnızca en üst düzey bilimsel çalışmaların yer aldığı yaklaşık 150 yıllık dünyaca ünlü bilim dergisi Nature’da da yayınlanacak.
Avrupa’da ülkemizi temsil etmeye devam edecek
Yrd. Doç. Dr. Salih Gencer, beyin, karaciğer, lösemi gibi pek çok kanser türünde, hücre ölüm mekanizmaları ve metastatik kanserlerin oluşum mekanizmalarında yeni tanı ve tedavi yöntemleri üzerine geliştirdiği çalışmalarıyla Eylül ayında Portekiz’in Lizbon şehrinde düzenlenecek EMBO Young Scientists Forum’a da seçildi. İleriye yönelik projelerin ve yürütülen bilimsel çalışmaların konuşulup tartışılacağı bu önemli toplantıda Üsküdar Üniversitesi’ni ve Türkiye’yi temsil edecek. Avrupa’nın önde gelen kuruluşlarından biri olan “European Molecular Biology Organization’’ (EMBO-Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu), her yıl Türkiye’nin de aralarında olduğu Avrupa ülkelerine ciddi miktarlarda proje desteği veriyor.
Yrd. Doç. Dr. Gencer, ayrıca yine EMBO tarafından organize edilen ve Eylül ayında Almanya’nın Mannheim şehrinde gerçekleştirilecek olan 7.EMBO Toplantısı’na sınırlı sayıda kişiye verilen ‘’EMBO Travel Grant’’ ile katılmaya hak kazanarak, bu kongrede ‘’Metastatik Kanserlerin Teşhis ve Tedavisinde Yeni bir Yöntem’’ ile ilgili bir sözlü sunum yapacak.