Venüs’te -175 derece hava katmanı bulundu

Araştırma
Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) gezegenler üzerinde araştırma yapan uydusu Venüs Express, Venüs’ün güney kutbunda gündüzle gece arasındaki geçiş sürecinin fotoğrafını çekerken ilginç bir keşf...
EMOJİLE

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) gezegenler üzerinde araştırma yapan uydusu Venüs Express, Venüs’ün güney kutbunda gündüzle gece arasındaki geçiş sürecinin fotoğrafını çekerken ilginç bir keşfe imza attı.

"New Scientist" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ortalama 464 derece sıcaklığa sahip Venüs’ün atmosferinde bir soğuk hava tabakası bulundu.

Kızgın gezegenin atmosferinde bir soğuk hava tabakasını sakladığını ortaya çıkaran bilim adamları, gezegenin yüzeyinden 125 kilometre yukarıda hava sıcaklığının -175 dereceye ulaştığını, tabakada karbondioksitten oluşan kuru buz parçaları bulunabileceğine işaret etti.

ESA’nın Venüs Express projesinde çalışan bilim adamı Hakan Svedhem, Venüs’teki soğuk tabaka ile ilk kez karşılaştıklarını, Dünya’da ya da Mars’ta buna benzer bir durumun olmadığını söyledi.

Buz parçalarının Venüs atmosferinde parlak alanlar oluşmasını sağladığını Svedham, Güneş’e Dünya’dan daha yakın olan Venüs’te bu tür bir soğuk tabakanın bulunmasının şaşırtıcı olduğunu belirtti.

Svedham, soğuk tabakanın etkilerinin anlaşılması için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.

Güneş Sistemi’nin ikinci gezegeni Venüs’ün sera gazı etkisi nedeniyle Güneş’e daha uzak olmasına karşın ilk gezegen Merkür’den daha sıcak olduğunu ifade eden Svedham, gizemli Venüs gezegeninin atmosfer bileşiminin yüzde 96,5 oranında karbondioksit içerdiğini sözlerine ekledi.

Avrupa Uzay Ajansı’nın 9 Kasım 2005’te uzaya fırlattığı Venüs Express, yörüngeye girdiği 11 Nisan 2006 tarihinden bu yana veri gönderiyor.

Yaklaşık 464 derece ile Güneş Sistemi’ndeki en sıcak gezegen olan Venüs, Güneş etrafında diğer gezegenlere göre ters yöne dönüyor. Bir Venüs günü 243 Dünya günü, bir Venüs yılı ise 224 Dünya günü sürüyor. Venüs, yılın günden kısa sürdüğü tek gezegen.

Zaman