Uzaydan Atlayışın Detayları

Araştırma
Avusturyalı hava dalışçısı Felix Baumgarter, 14 Ekim 2012 tarihinde kırdığı rekorlarla insanınteknolojiyle fiziksel sınırlarının çok ötesinde işler başarabileceğini ortaya koymuştu. Baumgartner’...
EMOJİLE

Avusturyalı hava dalışçısı Felix Baumgarter, 14 Ekim 2012 tarihinde kırdığı rekorlarla insanınteknolojiyle fiziksel sınırlarının çok ötesinde işler başarabileceğini ortaya koymuştu.

Baumgartner’in 39 km’den yaptığı ve ses duvarını aştığı atlayış, uzay-havacılık sektörü içinde bir dönüm noktası oldu. Baumgartner’in ilkleri başarmasını sağlayan basınç giysisi, SolidWorks 2013’te konuşuldu. Bu detaylardan bir tanesi, ‘yeni nesil uzay giysisi ve kapsülünün’ hazırlanmasında SolidWorks yazılımlarının da rol oynamış olmasıydı.

‘Korkusuz Felix’ lakaplı Baumgartner, 39.045 metreden Dünya’ya yaptığı atlayışta saatte 1.342 km hıza ulaşarak ses hızını aşan ilk insan olmayı başarmıştı. Hayatta kalmanın imkansız olduğu şartlarda ilklere imza atan ve bilim ve teknoloji adına tarihi bir başarı elde eden Baumgartner’in başarısında, en büyük pay belki de üzerindeki basınç giysisiydi. Birçoklarının bilmediği detay, Baumgartner’in kaskının ve kendisini taşıyan kapsülün tasarım ve üretiminde SolidWorks CAD yazılımı kullanılmasıydı.

SolidWorks 2013’te sahneye çıkan Kıdemli Ürün Müdür Steven Endersby, Baumgartner’in atlayışı hakkında bilinmeyen noktalara değindi. Endersby, Redbull Stratos ekibi tarafındangerçekleştirilen atlayıştan haberdar olduğunda aklına gelen ilk şeyin, ‘bir insanın ses duvarını aşıp aşamayacağını simülasyonla test etmek olduğunu’ belirtti.

Endersby, SolidWorks’ün tarihi atlayışta oynadığı role değinmeden önce tarihi başarı hakkında görüşlerini paylaşmak için Redbull ekibinden Art Thompson ve Jon Wells’i sahneye davet etti.

Thompson, ‘Uzay’dan Dünya’ya atlayış fikrinin nereden geldiği’ sorulduğunda, bu hayalin 1960 yılında Joe Kittinger’ın 31 km’den yaptığı hava dalışıyla doğduğunu söyledi. Kittinger’in ABD Hava Kuvvetleri’nin başlattığı proje kapsamında ilk denemeyi gerçekleştirdiği belirten Thompson, ‘Amaç, Apollo programları hayata geçirilmeden önce insanın bu kadar yüksekte hayatta kalıp kalamayacağını görmekti" dedi.

Thompson, Dünya’ya yapılan serbest dalışın hikayesini anlattı: "Hava Kuvvetleri balonlarla yüksek irtifalara insan taşımaya ve deneyler yapmaya başladı. 1960 yılında ise Kittinger 31 km’den atlayarak bir ilke imza attı. 52 yıl önce yapılan bu serbest düşüşün ardından, tüm paraşütçülerin hayali bunun bir benzerini gerçekleştirmekti… Felix yakın arkadaşımdır. Bir gün beni aradı ve ‘Art, Kittinger’ın rekorunu biliyorsun. Onu kırmayı hiç düşündün mü? Banayardımcı olur musun?’ dedi. Ben de düşünüp sana yarın telefon ederim’ dedim… XPrize ve Columbia projelerinde yer almış iki arkadaşımla bilimsel bir test uçuşu projesi hazırlayarak Avusturya’ya gittik ve Redbull şirketine sunum yaptık."

Felix’in giydiği basınç giysinin tasarımına ilham veren kişi, SR-71 Blackbird casus uçağının test pilotluğunu yapmış Bill Weawer oldu. Weaver, 25 Ocak 1966 tarihinde Blackbird ile uçarken 23 bin 800 metre yükseklikte uçağın kontrolünü kaybetti. Mach 3.18 (satte 3378 km) hızla giden uçaktan kendini fırlattı ve hayatta kalmayı başardı. David Clark şirketinin ürettiği basınç giysisi Weaver’ın hayatta kalmasını sağladı. Thompson konuşmasında, ‘Felix için tasarlanan giysiyi düşündüğümüzde, ihtiyacımız olan giysi böyle bir şey olmalı" dedim.

Bir kişiye uzay giysisi giydirerek balonla atmosferin ucuna göndermenin oldukça gerilimli bir süreç olduğunu belirten Thompson, ‘Bu bir nevi klostrofobi etkisi yaratabilir. Bir kişiyi tamamen saran bir giysi giydiriyorsunuz ve ardından şişiriyorsunuz. Daha sonra kapsülün içine koyup yalnız bırakıyorsunuz. Bu çok kolay bir iş değil" dedi.

postmedya