Twitter’ın Türkiye İstatistikleri

Araştırma
insanın anında mesajlaşma platformu olan Twitter hakkında sayısız istatistik mevcut. Webrazzi Dijital 2012 konferansında sunum yapan sosyal medya araştırma şirketi Monitera kurucu ortağı Metin Kahrama...
EMOJİLE

insanın anında mesajlaşma platformu olan Twitter hakkında sayısız istatistik mevcut. Webrazzi Dijital 2012 konferansında sunum yapan sosyal medya araştırma şirketi Monitera kurucu ortağı Metin Kahraman, en merak ettiğimiz verileri, yani Twitter Türkiye istatistiklerini açıkladı. Kahraman’ın verdiği bilgilerle beraber, Twitter’ın 2012’de dünyada ve Türkiye’de ulaştığı rakamlara bakalım:

Dünyanın en büyük mikro blogging sitesi Twitter, Temmuz 2006’da kurulduğunda, fotoğraf sitesi Flickr’dan esinlenerek Twittr ismini almıştı. Twittr, aynı yılın sonlarına doğru Twitter ismini benimsedi.

Bugün sosyal medyanın en güçlü temsilcilerin biri olan Twitter’ın, Şubat 2012 verilerine göre dünya genelinde 465 milyonu aşkın üyesi bulunuyor. Merkezi San Francisco’da bulunan şirketin en çok üyesinin bulunduğu ülke de doğal olarak 107.7 milyon kullanıcıya sahip olduğu ABD.

ABD’nin ardından ikinci sırada 33.3 milyon ile Brezilya, üçüncü sırada ise 29.9 milyon kullanıcıyla Japonya geliyor. Dördüncü sırada 23.8 milyon ile İngiltere, beşinci sırada ise 19.5 milyon kullanıcı sayısıyla Endonezya yer alıyor.

Türkiye’deki kullanıcı sayısı ise 7.2 milyon. Monitera’nın son üç ay içinde 150 milyon tweet’i analiz ederek elde ettiği sonuçları aktaran Kahraman, Türkiye’deki aktif Twitter kullanıcılarının ise 5.3 milyon olduğunu belirtti. Bu rakam, son bir ay içinde en az bir tane tweet atan kullanıcı sayısını temsil ediyor.

Dünya genelinde her gün 175 milyon tweet atılıyor. Türkiye’de bir aylık süreçte her gün atılan tweet sayısı ise 1.7 milyon. Bu her saniye 20 tweet atıldığı anlamına geliyor.

Kahraman, Türkiye’de en çok tweet’in gün içinde 21.00-22.00 arasında atıldığını, bu saat aralığının öne çıkmasında televizyon dizilerinin çok büyük rol oynadığını belirtti. En çok tweet atılan ikinci saat aralığı ise 22.00-23.00. Kahraman ayrıca, her iki saat aralığı arasında çok az bir fark bulunduğuna dikkat çekti.

Türkiye’de en çok tweet atılan gün ise Cuma. Kahraman, “Hayırlı Cumalar” tweet’inde yaşanan patlamayı belirleyici faktör olarak niteledi.

İllere göre tweet dağılımına baktığımızda, İstanbul açık ara farkla önde. Türkiye’deki tweet’lerin yüzde 58’i İstanbul’dan, yüzde 13’ü Ankara’dan ve yüzde 11’de İzmir’den atılıyor. Bursa, Adana, Samsun ve Trabzon ise yüzde 18’lik bir pay oluşturuyor.

Türkiye’de bir Twitter kullanıcısının tweet’lerinde 64 karakter yer alıyor. Kahraman, “Hayırlı Cumalar” ve “Günaydın” gibi kısa mesajların, kısa tweet’lerde etkili olduğu görüşünde. Bir tweet, maksimum 140 karakterden oluşuyor

Tweet’lerin atıldığı platformlarda, mobil cihazlar önde. Türkiye’deki tweet’lerin yüzde 59’u mobil cihazlardan, yüzde 41’i ise internet tarayıcılarından atılıyor. Mobil cihazlarda ise Blackberry üstünlüğü göze çarpıyor.

Tweet’lerin uçuştuğu akıllı telefonların başında yüzde 45 ile Blackberry geliyor. İkinci sırada yüzde 27 ile iPhone var. Üçüncü sırada ise yüzde 14 ile Android yer alıyor.

Hafta içinde, 07.00-19.00 saatleri arasında Blackberry yüzde 52 ile yine tweet’lerin en çok atıldığı akıllı telefon. Hafta sonlarında birincilik yine Blackberry’de olmasına rağmen, tweet atılma oranı yüzde 42’ye düşüyor. Kahraman, Blackberry’den daha fazla tweet atılmasının sebebini, sahip olduğu tuş takımının getirdiği kolaylığa bağlıyor.