13 yaş altındaki her 3 çocuktan birinin de Facebook profili var. AB, velilere çocukların sosyal paylaşım sitelerine erişimi konusunda sıkı denetimi tavsiye ediyor.
AB Komisyonu London School of Economics (LSE) koordinatörlüğünde 23 AB ülkesinde yürütülen EU Kids Online (Avrupa Çevrimiçi Çocuklar) projesinde Türkiye’deki çocukların internet alışkanlıklarına da yer verdi.
Bilgilerini saklamıyorlar
Raporda çocukların 5’te birinin telefonlarından ev adreslerine kadar her türlü bilgiyi internette paylaştıkları konusunda ebeveynler uyarılırken, AB Komisyonu’nun dijital gündemden sorumlu üyesi Neelie Kroes, “Sosyal paylaşım sitelerine üye olan çocuk sayısı gün geçtikçe artıyor ancak kendilerini korumayı bilmiyorlar. Bu tip durumlar çocuk tacizcilerinin onlara ulaşmasını kolaylaştırıyor” diye konuştu. İşte rapordan bazı sonuçlar;
– 23 ülkeden 25 bin internet kullanıcısı çocuğun incelendiği raporda sosyal paylaşım sitesi üyesi olan 9-12 yaş arası çocukların oranı yüzde 38 iken 13-16 yaş arası üyelerin oranı yüzde 77.
– Türkiye’de bu oran 37 iken 13-16 yaş arası sosyal paylaşım sitesi üyesi çocukların oranı tam yüzde 61.
– Türkiye’de internet kullanıcısı 9-16 yaş arası çocukların yüzde 86’sının Facebook’ta profili bulunuyor. Bu oran tüm Avrupa’ya dağıldığında ise yüzde 57 olarak belirleniyor.
– Türkiye, 9-12 yaş arası Facebook profili bulunan çocuklarda ise yüzde 33 oranına çıkarak Fransa ve Almanya’yı geride bırakıyor.
– Türkiye, çocuklarına internet kullanımını yasaklayan ebeveyn oranında ise yüzde 32 ile Almanya’dan sonra ikinci sıraya oturuyor.
– Türkiye’de 9-16 yaş arası sosyal paylaşım sitesi kullanan çocukların yüzde 46’sı profillerinin yabancılara da açık olmasını sağlıyor.
– Yine Türkiye’de 9-12 yaş arası çocukların yüzde 20’sinin internet üzerinden tanıştığı en az bir kişi bulunuyor.
YAŞ SINIRI İSTENİYOR
Rapor çocukların korunması için en büyük rolü ebeveynlere yüklerken, sosyal paylaşım sitelerinin kurucularının da yaş sınırı uygulamalarını geliştirmeleri gerektiğini belirtiyor. Site sahibinin, yaşı tutmayan çocuğun üyeliğinin farkedildiği an hesabı silmesi gerektiği söylenirken, reşit olmayan çocukların profillerinin yabancı kişilere kapalı tutulması gerektiği de ekleniyor. Ayrıca sosyal paylaşım sitelerinin, çocukların uygunsuz gördükleri içerikleri kolaylıkla rapor etmelerini sağlamaları için bir sistem geliştirmesi gerektiği savunuluyor. Çocukların, yetişkinlerin yoğunluklu olarak kullandıkları bir sosyal paylaşım sitesinde değil, kendi yaşlarına göre kurulacak bir sitede hesap açmaları tavsiye ediliyor.
VATAN