Chip.com’da yer alan habere göre, her şeyin resminin çekildiği ve paylaşıldığı bu günlerde, pek çok kişinin hoşuna gitmeyebilecek bir araştırma sonucu ortaya çıktı.
“Psychological Science”ta yayınlanan araştırmaya göre, eğer bir şeyi gerçekten hafızanıza kazımak istiyorsanız bir şeye bakmak ve odaklanmak, daha sonra kullanmak adına resim çekmekten çok daha etkili bir yöntem.
Tabii ki bu araştırmanın belirttiği asıl şey, hafızamızın, hatırlamak istediğimiz şeylere tekil olarak odaklandığında daha rahat bir şekilde çalıştığı. Bir telefon veya kamerayı çıkartarak fotoğraf çekmeye çalışmak, dikkat bozuyor ve hafızaya yerleşme ihtimalini azaltıyor. Fairfield University’den Dr. Linda Henkel’in yönettiği araştırmanın gelişimi ise bir grup lisans öğrencisine müze gezdirilerek yapılmış. Müzeyi gezen öğrencilere bazı objeler gösteriliyor ve bunları akıllarında tutmaları istiyor.
Grubun bir kısmı belirtilen objelerin fotoğraflarını çekerken, grubun geri kalanı, objeleri inceleyerek akıllarında tutmaya çalışıyorlar. Bir sonraki gün ise bir test yapılarak grupların, bahsi geçen objeleri ne kadar hatırladıkları ölçülüyor. Yapılan bu testin sonucunda, fotoğraf çeken grubun, objeleri hatırlamak konusunda daha başarısız olduğu gözlemlenmiş.
Henkel, bu duruma “fotoğraf-çekimi engelleme etkisi” diyor. Henkel’in söylediğine göre, insanlar artık hatırlamak konusunda da teknolojiye güveniyorlar. Bir olayı kaydetmek için kameraları kullanan insanlar, olayı tam olarak yaşamak ihtiyacı duymuyorlar ve bu durum da yaşanan tecrübelerin hatırlanama şekillerini etkiliyor.
Bu çalışma üç kez daha tekrarlanarak aynı sonuçlar elde edilmiş. Ayrıca Henkel, bu çalışmaların dikkatli bir şekilde kontrol edildiğini de söylüyor.
Tabii ki buraya kadar bahsedilen sonuçlar, çekilen fotoğrafların daha sonra çalışılmadığı varsayımı ile bildiriliyor. Ancak söylenene göre, eğer vakit ayrılıp fotoğraflar çalışılır ise, hafızaya alınmaya çalışılan şeye oldukça yardımcı olabiliyor…