İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan bir raporda, çok yakın bir gelecekte robotların savaş alanlarında insanların yerini almaya başlayabileceği yönünde uyarı yapıldı.
İnsansız hava araçlarının önemli ahlaki ve yasal sorunlar yarattığını belirten rapor, “1984 yapımı Terminatör filmindeki sahnelere doğru gönülsüzce yapılan yolculuğun hızlandığını” ifade etti.
Rapor, İngiltere’nin, teknolojinin gelişim hızına ayak uydurması gerektiğini ve “makinelerin kabul edilebilir davranışlarının belirlenmesine ihtiyaç duyulduğunu” öne sürdü.
“İnsansız Hava Araçları Sistemlerine İngiltere’nin Yaklaşımı” adlı raporda, “İnsansız sistemler birçok yerde kullanılmaya başlanmadan önce… korkunun birazını ortadan kaldırarak veya en azından korkuyu bir mesafede tutarak insani kontrolümüzü kaybetmenin ve savaşı daha olası hale getirmenin önüne geçmemiz gerekli” denildi.
Savunma Bakanlığı yetkililerince hazırlatılan raporun zamanlaması ilginç zira son dönemde Afganistan ve Pakistan sınırındaki insansız hava araçlarının kullanımıyla ilgili tartışmalar çok hızlandı. Hürriyet’in haberine göre; dahası rapor, İngiltere’nin casus uçaklarının meşruluğu üzerine ciddiyetle eğildiği ilk çalışma olma özelliğini de taşıyor.
‘SİLAH SİSTEMLERİ ÖZERKLİK KAZANIYOR’
Raporda, “Pakistan ve Yemen’de insansız hava araçlarının giderek daha fazla kullanılmasının çoktan yeni bir dönem başlatmış olabileceğine” değinildi. Afganistan’da kullanılan “katil uçakların” tanımını yapan rapor, “silahlı sistemlerin daha fazla özerklik kazanmasının muhtemel olduğunu” öne sürdü.
Gelişmeler, Konseptler ve Doktrin Merkezi (DCDC) tarafından hazırlanan rapor aynı zamanda savaş alanından binlerce kilometre ötede casus uçakları kontrol eden kişinin de meşruluğunu sorguluyor. Raporda, bu kişilerin “belli bir mesafe öteden savaşa katılmalarının psikolojilerini nasıl etkilediği” de ele alınıyor.
Pakistan geçen hafta CIA’den casus uçaklarıyla sınır bölgesinde düzenledği operasyonları durdurmasını talep etmişti. İngiltere Başbakanı David Cameron, Aralık ayında yaptığı açıklamada, İngitere’ye ait casus uçakların Haziran 2008’den bu yana Afganistan’da 124 militanı öldürdüğünü söyledi. Cameron, casus uçakları, "günümüzün savaşları için ihtiyaç duyulan modern silahların örneği" olarak tanımlamıştı. Reaper adını taşıyan İngiliz insansız hava araçları, bugüne dek Afganistan’da 167 füze ve bomba ateşledi.
İNGİLTERE’NİN MEVCUT ROBOT TEKNOLOJİSİ
İngiltere, ABD’nin General Atomics Aeronautical Systems şirketi tarafından üretilen General Atomics Reaper insansız hava aracını kullanıyor. Dört Hellfire füzesi, iki tane 230 kilogramlık bomba ve 12 tane Paveway II güdümlü füzesi taşıyan uçaklar, 18 saat havada kalabiliyor. Menzili 5,800 km olan Reaper, 15 bin metre irtifaya erişebiliyor.
Reaper’lar, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin (RAF), ABD’nin Nevada eyaletinde bulunan Creech üssündeki personeli tarafından komuta ediliyor. Cameron, 2011 başlarında, Afganistan’daki Reaper sayısını 4’ten 9’a çıkarma sözü vermişti.
İngiltere Savunma Bakanlığı, uzun menzilli Taranis insansız hava araçlarının tasarımı için BAE Systems şirketine kaynak yardımı yapıyor. İngiliz şirket, Taranis’i kıtalararasında jet hızıyla uçabilecek şekilde tasarlıyor.