Olimpiyat’ta ilginç robotlar Yarıştı

Araştırma
Olimpiyatlarda, ilköğretim ve lise seviyesinde basit tasarım projelerin yanısıra gelişmiş teknolojili insansız robotlar da görücüye çıktı. İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından 5.’si düzenl...
EMOJİLE

Olimpiyatlarda, ilköğretim ve lise seviyesinde basit tasarım projelerin yanısıra gelişmiş teknolojili insansız robotlar da görücüye çıktı.

İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından 5.’si düzenlenen İTÜ Robot Olimpiyatları, (İTÜRO) üniversitenin Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde başladı. Olimpiyatların ilk gününde ilköğretim ve lise öğrencilerinin projelerinin de aralarında bulunduğu ‘basit çizgi izleyen’ ve ‘Minisumo’ kategorilerindeki robotlar yarıştı. ‘Basit çizgi izleyen’ kategorisindeki robotlar parkuru en kısa sürede bitirme yarışını yaparken, ‘minisumo’da ise robotlar rakiplerini minderin dışına atmaya çalıştı.

Üniversite öğrencileri tarafından hazırlanan yüksek teknoloji ürünü robotlar da, yaşırmalar devam ederken stantlarda görücüye çıktı. Öğrencilerin aylar süren emekleri sonucu hazırladıkları robotlar Amerika ve Avrupa’da yapılan robotları aratmadı.

Yıldız Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nden 7 öğrencinin kurduğu ‘Endofcode’ isimli grubun hazırladığı ‘Malazgirt’ isimli robot en dikkat çeken projeler arasında yer aldı. Lastik tekerlekli ve metalik yapısıyla özellikle mayın araması gibi tehlikeli işlerde kullanılmak için tasarlanan "Malazgirt" olimpiyatlara katılanların ilgi odağı oldu. Malazgirt’i yapabilmek için grup olarak yaklaşık 2 ay geceli gündüzlü çalıştıklarını söyleyen İpek, robotlarının 1,5 kilometre mesafeden kumanda edilebildiğini söyledi.

NÜKLEER TEHLİKELERE ‘SCORPİCAM’ ÇÖZÜMÜ

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Mehmet Cahit Özdemir ve Mert Salık’ın yaptığı Scorpicam isimli robotta ilgileri üzerine çekti. Tasarımı ‘akrep’ten esinlenilerek yapılan Scorpicam her türlü arazide insansız bir şekilde ilerleyebilme özelliği taşıyor. Robotun önündeki kamera ile kaydedilen görüntüler özel bir gözlük aracılığıyla anında merkeze iletilebiliyor yada gözlük aracılığıyla robot yönlendirilebiliyor.

Uzun bir çalışma sonucu robotu hazırladıklarını belirten Mehmet Cahit Özdemir, projenin kendilerine 3 bin liraya mal olduğunu belirtti. Robotlarının insanlar için riskli bölgelerde her türlü amaca hizmet edebileceğini belirten Özdemir, Japonya’da yaşanan deprem ve tsunami sonrası gündeme gelen nükleer tehditlerde de robotlarının görev alabilceğini belirtti.

Önündeki kamera ve gelişmiş bilgisayar teknolojisi sayesinde robotlarının önüne çıkan engelleri rahatlıkla aşacağını belirten Özdemir, sponsor bulunması halinde robotlarını daha da geliştirebileceklerini vurguladı.

İTÜRO Olimpiyatları’nda 8 farklı kategoride 700’ün üzerinde robot yarışıyor. Üç gün boyunca devam edecek olimpiyatlarda 8 binin üzerinde katılımcının gelerek yarışmaları izlemesi bekleniyor.

haber 7