ODTÜ’den Güvenlik İçin Müthiş Buluş

Araştırma
ODTÜ Enformatik Enstitüsü araştırmacıları, insanların vücut ısılarından, taşıdıkları şüpheli paketleri birbirinden ayırarak güvenlik sistemlerini güçlendiren yeni bir teknoloji geliştirdi. Mevcut tekn...
EMOJİLE

ODTÜ Enformatik Enstitüsü araştırmacıları, insanların vücut ısılarından, taşıdıkları şüpheli paketleri birbirinden ayırarak güvenlik sistemlerini güçlendiren yeni bir teknoloji geliştirdi.

Mevcut teknolojilerden çok ileri özellikler taşıyan ve yanlış alarmların önüne geçen sistem için uluslararası patent başvurusu yapıldı.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Alptekin Temizel, yaptığı açıklamada, halka açık alanlarda terk edilen şüpheli paketlerin önemli bir güvenlik zaafiyetine neden olduğunu ifade etti.

Paketlerin hızlı bir şekilde otomatik olarak tespitinin önemini vurgulayan Temizel, ”Her ne kadar güvenlik görevlileri şüpheli paket ve terk edilmiş paket tespiti gibi büyük tehlikelere yol açabilecek olayları engellemek için çalışsalar da çoğu zaman bu gibi tehlikelerin anında tespiti mümkün olamıyor. Bu nedenle otomatik gözetleme uygulamaları ile bu gibi durumların belirlenmesi özellikle son yıllarda büyük önem kazandı” dedi.

Şehirlerdeki MOBESE uygulamalarında bine yakın kameranın kullandığını, bu kameraların operatörlerinin göz yoluyla güvenlik olaylarını takip etmesinin çok zor olduğunu dile getiren Temizel, bu durumda özellikle terk edilen paketlerin kısa sürede tespitinin ve gerekli önlemlerin alınmasının önem taşıdığını vurguladı.

Şüpheli paketlerin tespit edilmesi için pek çok sistemin kullanıldığını anımsatan Temizel, ancak bu sistemlerin insanları ve taşıdıkları nesneleri ayrı ayrı tespit edemeyip tek bir nesne olarak algıladığını söyledi. Bu durumda bazı canlıların da şüpheli paket olarak algılanıp kafa karışıklıklarına neden olabildiğini dile getiren Temizel, yanlış alarmların da sistemleri kullanılamaz hale getirdiğini söyledi.

”CANLININ NE TAŞIDIĞINI TAKİP EDİYOR”
Yrd. Doç. Dr. Temizel, ODTÜ Enformatik Enstitüsü Sanal Gerçeklik ve Bilgisayarlı Görü Laboratuvarı’ndaki çalışmalarında standart kameraların yanı sıra aynı görüş alanına bakan termal kameralar da kullanarak insanları ve taşıdıkları nesneleri ayrı ayrı algılayarak takip etmeyi başardıklarını bildirdi.

Termal kameraların, diğer kameralardan farklı olarak nesneler tarafından yayılan ya da yansıtılan ısıya duyarlı olduğunu belirten Temizel, şu bilgileri verdi:

”Termal kameralar, bir ışık kaynağına ihtiyaç duymadan nesneleri yaydıkları ısıya göre gözlemlenebilmelerini sağlarlar. Yakın zamana kadar daha çok askeri uygulamalarda kullanılan termal kameralar, gün geçtikte ucuzlayarak sivil uygulamalarda da kullanılmaya başlandı.

Bu konuda güncel bir örnek olarak sınır kapılarından giriş yapmakta olan yolcuların yüksek vücut ısısının saptanarak muhtemel domuz gribi vakalarının tespitine yönelik kullanılan termal kameralar gösterilebilir.”

Çalışmalarında yeterli ışık bulunduğu durumlarda standart kameraları kullanarak nesne takibini yaptıklarını ifade eden Temizel, termal kameralardan gelen ısı bilgisini kullanarak da insanları ve taşıdıkları nesneleri ayrı ayrı tespit ederek takip yapabildiklerini belirtti.

Temizel, ”Çalışmalarımız sonunda kameranın görüş alanı içerisindeki bir kişinin elinde bavul olup olmadığı ve bu bavulu terk etmesi ya da başka birine vermesi gibi durumları tespit edebiliyor ve gerekli alarm koşullarını tanımlayabildik” dedi.

Laboratuvarda yaptıkları testlerin sistemin güvenilirliğini kanıtladığını bildiren Temizel, şöyle devam etti:

”Örneğin elinde bir bavulla ya da sırt çantası ile gelen bir kişinin bavulu ya da çantayı terk etmesi durumunu gerçek zamanlı olarak tespit edip operatörlere gerekli uyarıları verebilmesini sağladık. Sistem, otomatik olarak şüpheli sahsı takibe alabiliyor. Ayrıca yeterli ışık bulunmadığı ya da nesnelerin gölgede kalması nedeniyle görünülürlüğünün azalması gibi durumlarda da termal kameraların sağladığı bilgilerle diğer kameralara destek olması sayesinde nesnelerin takibine devam edilebiliyor.

Sistemimiz oturan ve sabit haldeki canlı nesnelerin terk edilmiş nesne olarak algılayarak yanlış uyarıya sebep olan sistemlerden, cansız nesnenin sahibini de tespit ederek takibini sağlaması ile diğer sistemlerden farklılaşıyor.”

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDE NE KADAR SATIŞ OLDUĞUNU DA HESAPLIYOR
Temizel, sistemin diğer bir uygulama alanının alışveriş merkezleri için istatistiki bilgiler toplaması olduğunu kaydetti.

Sistemin, kişilerin alışveriş merkezine girerken ve çıkarken ellerinde poşet taşıyıp taşımadıklarını da tespit edilebildiğini dile getiren Temizel, böylece alışveriş yapan kişilerin yapmayanlara oranının da otomatik olarak tespit edilebildiğini söyledi.

Çalışmalarını, Graphical Processing Unit- Grafik İşleme Ünitesi (GPU) üzerinde gerçeklenerek çok daha fazla sayıda kameranın gerçek zamanlı işlenmesi için kullanılmasını sağlamak üzere en büyük GPU üreticilerinden olan NVIDIA’ya proje olarak sunduklarını bildiren Temizel, proje önerisinin kabul edilmesiyle NVIDIA firmasından araştırma için Türkiye’de destek alan ilk kurum olduklarını belirtti.

Sistem için uluslararası yayınların yapıldığını, uluslararası patent başvurusunu da yaptıklarını bildiren Temizel, projenin ticarileştirilmesi ve tüm işlemlerin tek bir kamera kullanılarak yapılabilmesi için Avrupa Birliği fonlarından destek almak üzere proje ortakları ile çalışmalarının da sürdüğünü söyledi.

AA
 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107