Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, ”Ülkemizin artık düşük teknolojili üretim sisteminden sıyrılarak, stratejik bir dönüşümle, üretimde dünya ile yarışacak teknolojiyi geliştirmeyi benimsemesi gerekmektedir” dedi.
(MÜSİAD) Bilgi Teknoloji Proje Yarışması (BİLTRONİK) ödül töreninde konuşan Vardan, MÜSİAD’ın, kurulduğu günden bu yana, Türkiye’nin kalkınmasına katkıda bulunmak adına, hem Türkiye’yi yönetenlere gerekli alanlarda raporlar hazırlayıp sunduğunu, hem de işletmelere yol gösterici bir kuruluş olarak hizmet verdiğini kaydetti.
Vardan, MÜSİAD’ın bu doğrultuda, 1990 yılından beri, benimsediği ”yüksek ahlak–yüksek teknoloji” prensibiyle, büyümenin ancak, etik değerleri yüksek bir yapıda, ileri teknoloji üreterek mümkün olabileceğini her platformda dile getirdiğini aktardı.
Bu yıl 2 adet teknoloji paneli düzenlediklerini hatırlatan Vardan, bu çalışmalarla da amaçlarının üyelere teknolojinin önemini aktarırken, onların dikkatini bu alana çekmek olduğunu bildirdi.
Vardan, bunun yanı sıra 26 Kasım’da ”ARGE ve İnovasyondan Ürüne” adlı bir çalıştay düzenleyeceklerini bildirerek, çalıştayda, Türkiye’deki ARGE ve İnovasyona yönelik sorunları ele alacaklarını ve ayrıca Bilim ve Teknoloji Komisyonlarının, çalıştaydan çıkacak sonuçları da içeren, bir ”teknoloji raporu” da hazırlayacağını, bu raporun Ocak 2012’de kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.
Türkiye’nin, 2023’de dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içinde yer alacaksa rekabet gücünü artırmak zorunda olduğunu vurgulayan Vardan, şunları kaydetti:
”Bunun için de atılması gereken en önemli adımların başında teknolojiye, ARGE ve inovasyona yoğunlaşmak gelmektedir. Aksi halde ileri teknolojik ürünleri ithal etmeye devam ettiğimiz, mevcut durumu, ilanihaye sürdürmemiz mümkün değildir.
Milyarlarca doları cebimizdeki telefonlara verdiğimiz, bir o kadarını daha kucağımızdaki bilgisayarlara ödediğimiz ve hatta ihracatımızda lider konumda olan otomotiv sektöründe, sattığımızdan daha fazlasını ithal ürünler için harcadığımız düşünüldüğünde, ileri teknoloji üretmenin bizim için önemi net bir şekilde ortaya çıkmaktadır.
Keza, bu konuda ilerleme sağlandığı takdirde, cari açığın önünü kesmek ve 2023 yılı hedeflerine ulaşmak daha kolay olacaktır.
Dolayısıyla ülkemizin artık düşük teknolojili üretim sisteminden sıyrılarak, stratejik bir dönüşümle, üretimde dünya ile yarışacak teknolojiyi geliştirmeyi benimsemesi gerekmektedir.
Tabii bu çerçevede, son yıllarda oldukça gündemde olan kamu-özel sektör işbirliğinin öneminin de altını çizmeden geçemeyeceğim. Ancak, yüksek teknolojinin hayata geçirilmesinde bir ayağın üniversiteler olduğu da unutulmamalıdır. Akademik camianın da kendisine bu alanda rol biçmesi ayrıca oldukça önemlidir.”
Vardan, firmaların, yenilikçi ürünler geliştiremedikleri veya farklılaşamadıkları zaman ayakta kalamayacaklarına değinerek, bunun için de onların her birinde ARGE yapmaları gerektiğinin bilincinin oluşturması gerektiğini, bu şekilde, özellikle Türkiye ekonomisinin can damarı olan KOBİ’leri ARGE yapar ve inovatif ürünler geliştirir KOBİ’ler haline dönüşebileceğini söyledi.
MÜSİAD’ın Biltronik Ödülleri Sahiplerini Buldu
MÜSİAD’ın bu yıl 4.’sünü düzenlediği Bilgi Teknolojileri Proje Yarışması’nın (Biltronik) ödülleri sahiplerini buldu.
Bilgi Teknolojileri Proje Yarışması’nda ödül alan isimler ve projeleri şöyle:
-MÜSİAD Özel Ödülü: Hasan Basri Özdamar / HBO Motor -”Tek Silindirli yüzde 40 Yakıt Tasarruf Sağlayan Enjeksiyonlu Yerli Motor.”
-Altın Proje Ödülü: Engin Güven, İsmail Hakkı Yıldız ve Mehmet Refik Demir – ”Türkiye’nin Yerel Türk Arama Motoru-www.ara.com.tr.”
-Gümüş Proje Ödülü: Emin Kıraç, Osman Nuri Katib – ”Mobil Acil Yardım Sistemi.”
-Bronz Proje Ödülü: Mehmet Nuri Kutluer / DİŞPAK – ”Diş Temizleyici Fırçalı.”
-Teşvik Ödülleri:
Ömer Muratlı – ”Biçerdöver Kullanımında taşları tespit eden sistem”
Zeynep Ülker, Yasemin Benzet, Evre Ceviz ve Lokman Alpsoy – ”Datura Stramonium Metanolik-AGS Kanser Hücreleri Üzerine Etkileri.”
haber 7