Mars’ta ilk nefes!

Araştırma
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) geçtiğimiz ay başında Kızıl Gezegen’e yolladığı Curiosity, bilimsel deneylerine devam ediyor. Bir süre önce ilk kimyasal deneyini gerçekleşt...
EMOJİLE

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) geçtiğimiz ay başında Kızıl Gezegen’e yolladığı Curiosity, bilimsel deneylerine devam ediyor. Bir süre önce ilk kimyasal deneyini gerçekleştirerek bir kayanın bileşenlerini inceleyen Curiosity, bu sefer atmosfer analizi yaptı.
 
Curiosity, en son deneyinde Sample Analysis at Mars (Mars Nunume Analizi) cihazını kullanarak, Mars’ın havasını içine çekti. Böylece, Viking uzay araçlarının 1970’li yıllarda gerçekleştirdiği deneylerin ardından ilk kez bir uzay aracı Dünya dışı bir gezegenin atmosferinde ölçüm yapmış oldu.
 
Gök bilimciler, SAM analizlerinin şaşırtıcı bir sonuç vermemesini ve Mars atmosferini oluşturan bileşenler arasında karbon dioksitin ağır basmasını bekliyor. Viking uzay araçlarının da deneylerinde ortaya koyulduğu gibi, Mars atnosferinin ana bileşeni CO2. Gök bilimciler, Curiosity’nin yapacağı deneyde metan tespit edilip  edilmeyeceğini merak ediyor.
 
BBC’nin haberine göre, Kızıl Gezegen’in bugüne kadar Dünya’daki teleskoplarla yapılan gözlemlerinde metan gazı tespit edildi. Kısa ömürlü olan metanın Mars atmosferinde sürekli yenilenmesinin biyolojik veya jeokimyasal kaynaklara bağlı olduğunu düşünülüyor. Amaç, Curiosity ile bu kaynağı bulmak.

Curiosity projesinde yer alan bilim kadını Joy Crisp, atmosfer deneyinden elde edilen sonuşların gelecek hafta açıklanacağını, ancak metan gazının atmosferdeki varlığı hakkında verilecek detaylı bilgilerin bir süre alabileceğini ifade etti.
 
Crisp, “Mars’ın yörüngesindeki uydulardan ve Dünya’daki teleskoplarla yapılan gözlemlerden edindiğimiz tecrübeye dayanarak, Sam’in metanın trilyonda 10’u veya biraz daha fazla miktarda kısmını analiz edeceğini tahmin ediyoruz… Ancak Sam karmaşık bir cihaz ve kullanımının daha ilk safhalarında” dedi.