Kuzey Kutbu’nda metan gazı tehlikesi

Araştırma
Avrupalı bilim adamları Kuzey Kutbu’nun kıyı kısımlarındaki buz tabakasının erimesinin hem küresel iklim, hem de ekonomi açısından felaket düzeyinde metan gazı salımına yol açabileceği uyarısında bulu...
EMOJİLE

Avrupalı bilim adamları Kuzey Kutbu’nun kıyı kısımlarındaki buz tabakasının erimesinin hem küresel iklim, hem de ekonomi açısından felaket düzeyinde metan gazı salımına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Nature adlı doğa dergisinde çıkan son rapora göre bu sızıntının bedeli dünya ekonomisine 60 trilyon dolara mal olabilir.

Kuzey Kutbu’ndaki buz katmanının altında milyarlarca ton metan gazı binlerce yıldır sıkışmış durumda. Bilimadamları, sera etkisinin yol açtığı küresel ısınmanın dolayı metan gazı sızıntısını tetikleyebileceği tahmininde bulunuyor.

Raporda, metan gazının, güneşin ısısını atmosferde tutmada karbondioksit gazından 20 kat daha güçlü olduğuna, bundan dolayı sera etkisini daha da arttıracağına dikkat çekiliyor. Bilimadamlarına göre biriken metan gazının Kuzey Kutbu’ndan bir anda boşalması, kıyı bölgelerini su basmasına, kuraklığa, şiddetli fırtınalara ve aşırı sıcaklara yol açabilir.

Amerikanın Sesi