Hemofili-A hastalarına iyi haber

Araştırma
ABD’de yapılan kongrede alınan başarılı sonuçları açıklanan, doğumsal faktör eksikliği nedeniyle hayat boyu ilaç kullanmak zorunda olan hemofili A hastalarının şifa bulmasını sağlayacak gen teda...
EMOJİLE

ABD’de yapılan kongrede alınan başarılı sonuçları açıklanan, doğumsal faktör eksikliği nedeniyle hayat boyu ilaç kullanmak zorunda olan hemofili A hastalarının şifa bulmasını sağlayacak gen tedavisinin Türkiye’deki klinik çalışmaları Ege Üniversitesi (EÜ) bünyesindeki merkezde yürütülecek.

EÜ Çocuk Hastanesi Hematoloji Bölümü Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Kaan Kavaklı yaptığı açıklamada, hemofili hastalığının hayat boyu süren genetik geçişli önemli bir kan hastalığı olduğunu hatırlattı.

Hastalığın kişiye ve topluma önemli yükler getiren sorun olduğuna işaret eden Kaan Kavaklı, SGK’nın her yıl bu hastaların tedavisinde kullanılan ilaçlar için yaklaşık 500 milyon dolar ödediğini vurguladı.

Hastalıkta gen tedavisi

Hemofili hastalığına yönelik gen tedavisi konusunda 20 yıldır hayvan deneyleri gerçekleştirildiğini anlatan Prof. Kavaklı, 2011 yılında İngiliz ve Amerikalı bilim adamlarının ilk kez hemofili-B’de gen tedavisinden başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirtti.

Geliştirilen tedavi sayesinde hastaların tamamen iyileşmediğini ancak koruma için aldıkları faktör ilacından kurtulduklarını vurgulayan Kaan Kavaklı, dünyadaki 5 merkezde konuyla ilgili klinik çalışmaların sürdüğünü, Türkiye’de ise hemofili alanında ‘faz-1’ adı verilen erken faz araştırma ruhsatı bulunan tek merkez EÜ bünyesindeki Ege Hemofili Merkezinde uygulamaların 2017 yılında başlatılacağını bildirdi.

Doğumsal faktör 8 eksikliği dolayısıyla hayat boyu ilaç kullanmak zorunda kalan hemofili A hastalarının sayısının ise çok daha fazla olduğunu ifade eden Kavaklı, şu bilgileri verdi:

‘Biomarin adlı ABD firması Dünya Hemofili Kongresi’nde İngiltere’nin başkenti Londra’da yaptığı gen tedavisi erken faz denemelerde çok başarılı sonuçlar aldığını açıkladı. Londra’daki 5 ayrı hemofili merkezinde 10 ağır hemofili-A hastasında taşıyıcı adenovirüs vektörleri yoluyla uygulanan gen tedavisi sonrası sonuçlar çok başarılı gidiyor. Bu harika bir sonuç çünkü gen tedavisi uygulanan hemofili-A hastalarının ‘iyileştiği’ anlamına geliyor. Bu sonuç birkaç yıl daha devam ederse bilim adamları çok daha güvenli olarak hemofili-A hastalığının artık tarihe karışabileceğini ifade ediyor.’

Türkiye’deki çalışmalarını EÜ gerçekleştirilecek

Birçok yeni hemofili ilaç araştırması ve tedavisinde deneyimli 12 Türk üniversitesinin de çalışmalar yaptığını hatırlatan Prof. Kavaklı, ‘Gen tedavileri bu aşamada ‘erken faz, yani faz-1 klinik araştırmalar’ olduğundan, bu aşamada ülkemizde tek merkez olduğu için yükü Ege Üniversitesi Çocuk Hematoloji Bölümü üstlenecek. Araştırmalar 2-3 sene içinde ileri evrelere güvenli bir şekilde geçtikten sonra ülkemizdeki diğer merkezler de devreye girerek çok sayıda hemofili hastasının gen tedavisinden yararlanmasını sağlayacak.’ dedi.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107