Güvenli İnternet Tatili Bekliyor

Araştırma
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, 22 Kasım 2011’de uygulanmaya başlanan ve günde yaklaşık 3 bin kişinin tercih ettiği güvenli internetin, sömestr tatilinde daha...
EMOJİLE

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, 22 Kasım 2011’de uygulanmaya başlanan ve günde yaklaşık 3 bin kişinin tercih ettiği güvenli internetin, sömestr tatilinde daha çok aile tarafından tercih edilmesini beklediklerini bildirdi. Acarer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sömestr tatilinin yaklaşmasıyla birlikte ailelerin, çocuklarına tatilde internete daha fazla girme vaadinde bulunduklarını, çocukların internete daha çok girmesinin değil, güvenli girmesinin önemli olduğunu söyledi.

Avrupa ülkeleri arasında Türkiye’nin interneti en fazla kullanan ülke durumunda bulunduğuna, çocukların, interneti kullanma oranının ise büyüklere oranda 2,3 kat daha fazla olduğuna dikkati çeken Acarer, tatil dönemlerinde internet kullanımının daha da artacağını bildirdi.

BTK Başkanı, 22 Kasım 2011’de uygulanmaya başlanan güvenli internete ilginin her geçen gün artarak devam ettiğini belirterek, yaklaşık 50 günde güvenli interneti seçen abone sayısının 150 bini geçtiğini, günlük ortalama 3 bin kişinin güvenli interneti tercih ettiğini anlattı. Sömestr tatilinde bu sayının daha da artmasının beklendiğini ifade eden Acarer, ”Güvenli interneti tercih eden abone sayısı bu şekilde devam eder mi? Bilmiyorum, ama devam ederse ciddi bir rakam” diye konuştu.

”Güvenli internet uygulamasında internetin hızı düşmüyor”

Güvenli internet uygulamasının, diğer filtre programlarıyla karşılaştırmasını yapan Acarer, şöyle konuştu:

”Güvenli internet uygulamasında hız düşmüyor, bu çok önemli. Genişbant internet uygulamasının başladığı 2002’den 2011 yılına kadar 22 bin abone, kendi istekleriyle filtre programlarını aldı. Paralı satılan bu filtre programının işlemleri uzun, internetin hızı düşüyor. Bir program indirirken, sistem o programın üzerinden geçtiği için internet yavaşlıyor. Yaklaşık 51 günlük sürede güvenli internete geçen hiçbir aboneden, hızın düştüğüyle ilgili şikayet gelmedi. Bu çok önemli, filtre programlarının kullanılmamasının en önemli nedenlerinden biri internetin yavaşlaması. İnternetin gelişim sürecine bakıldığında hız hep arttı. Asıl önemli olan hep hızlanarak gitti. Servis sağlayıcınız interneti hızlandırırken, filtre programı interneti yavaşlatıyor. O yüzden çok az kişi tercih etti. Ayrıca, filtre programını güncellemek için yeniden program alınması gerekiyordu. Güvenli internet için oluşturulan çalışma grubu, programı sürekli güncelliyor. En önemlisi de güvenli internet uygulamasında internetin hızı düşmüyor.”

Güvenli internetle ilgili, ”bu uygulamanın bir tür sansür olduğu, herkese uygulanacağı” yönündeki eleştirilere üzüldüğünü dile getiren Acarer, ”Ben böyle anlıyorum, gibi bir şey olmaz. Anlamıyorsanız sorarsınız, biz cevaplamıyorsak o zaman ‘sorduk, cevaplamadılar’ dersiniz. Ben böyle tahmin ediyorum, lafını yakıştırmıyorum. Ciddi bir iş var burada, sosyal paylaşım sitelerinin engellenmesi değil, isteyenlerin engellemesi var burada” diye konuştu.

Sosyal paylaşım sitelerinin güvenli internet seçilmeden de engellenebileceğini bildiren Acarer, ”ailenin afacan çocuğu” olarak gördükleri internetin kullanımının ailelerin kontrolü altında yapılması gerektiğini kaydetti.

”Çocuk profilinde aldatmaca siteler yok”

Birçok ülkede sosyal paylaşım sitelerine 13 yaş altındaki çocukların girmesinin yasak olduğuna dikkati çeken Acarer, ”13 yaş sınırı sadece Türkiye’nin sorunu değil. Dünyada genel kabul gören bir şey. Bu sınırları Türkiye koymadı. İnternetin ‘i’si denilince herkes ayağa kalkıyor. Birtakım problemler var ki bu tür düzenlemeler yapılıyor” dedi.

Zararlı bütün siteler ile suiistimale neden olacak tüm sitelerin engellendiği çocuk profilinde, kurumların gerçek sitelerine girişlerin yapılabileceğini anlatan Acarer, ”Bir öğretim görevlisi, ‘güvenli internete karşıyım ama banka işlemlerini çocuk profili üzerinden yapıyorum’ diyor. Çünkü çocuk profilinde aldatmaca siteler yok. Aile profili, daha geniş, orada her şey var. Güvenilirlik açısından baktığınızda çocuk profili çok daha sağlıklı” diye konuştu.

Güvenli internet ile kullanıcılara bir tercih sunduklarını kaydeden Acarer, bu uygulamayı anlatmaya devam edeceklerini söyledi.

”20 üniversite güvenli interneti kullanıyor”

Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan görüşmelerle okullarda eğitimcilerin güvenli internet konusunda bilgilendirildiklerini ifade eden Acarer, aralarında özel üniversitelerin de bulunduğu yaklaşık 20 üniversitenin güvenli internete geçiklerini bildirdi.

Zararlı sitelerden tamamen arındırılan çocuk profilinin, kurumlarda da kullanılabileceğini belirten Acarer, iş ortamı ve işte duyulan ihtiyaç için internet kullanılacaksa çocuk profilinin buna uygun olduğunu, sosyal paylaşım sitelerine girmenin bazı işyerlerinde iş akdinin feshine neden olduğunu, bu nedenle filtre programı almak yerine çocuk profilinin kurumlar tarafından tercih edilebileceğini kaydetti.

Sistem nasıl işliyor?

Güvenli İnternet Hizmetinin altyapısı Erişim Sağlayıcılar tarafından oluşturuldu. Tamamen isteğe bağlı ve ücretsiz verilecek hizmeti talep edecek abonelerin, isteklerini internet servis sağlayıcılarına bildirmeleri gerekiyor.

Hiçbir talepte bulunmayan kullanıcılar ise mevcut internetlerini kullanmaya devam ediyorlar. Güvenli internet hizmetinde çocuk ve aile profili olmak üzere iki profil bulunuyor. Aboneler diledikleri an internet servis sağlayıcılarından temin ettikleri parola ve kullanıcı adı ile profiller arasında geçiş yapabiliyorlar ya da hizmetten memnun kalmamaları veya ihtiyaç hissetmemeleri durumunda Güvenli İnternet Hizmeti almayı kesebiliyorlar.

Kullanıcılar ayrıca ”guvenlinet.org” adresinde yer alan sorgu ekranında istedikleri bir internet sitesinin seçtikleri profilde yer almasını da önerebiliyorlar.

AA


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107