Facebook, yerel saatle dün akşam yaptığı duyuruda yeni Graph Search’ü tanıttı. Yeni arama özelliği Facebook’taki fotoğrafları, kişileri, yerleri ve fazlasını bulmayı kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Şu an sadece beta testine katılanlara İngilizce olarak sunulan işlev, Facebook’un arama çubuğu yoluyla kullanılıyor. Ancak arama çubuğunu kullanarak eskisi gibi aramalar yapmanız da mümkün. Graph Search, her sayfanın üst tarafında daha büyük bir arama çubuğu olarak kendini gösteriyor.
Graph Search şu dört alana odaklanıyor: kişiler, fotoğraflar, yerler ve ilgi alanları. İşlev, ismen tanımadığınız insanları bulmanıza ve onlarla bağlanmanıza da yardımcı oluyor. Fotoğraflar arasında dolaşabiliyor, bulunduğunuz yerdeki mekanları listeleyebiliyor, arkadaşlarınızın müzik, film ve kitaplar gibi ortak ilgi alanlarını öğrenebiliyorsunuz.
Facebook mühendislik direktörü Lars Rasmussen, özelliği şöyle anlatıyor: "Bir şey aradığınızda, bu arama sadece sonuçları belirlemiyor, aynı zamanda sayfanın başlığı haline geliyor." "Başlığı düzenlemeniz mümkün, böyle yaptığınızda sizin ve arkadaşlarınızın paylaştığı içerik için özel bir görünüm oluşturmuş oluyorsunuz."
Graph Search’e ne gibi sorular sorabilirsiniz?
Tanıtımda gördüğümüz kadarıyla Graph Search’e oldukça spesifik sorular sormanız mümkün. Örneğin "İsmi Chris olan, Stanford’da okumuş Lars’ın arkadaşları" gibi. Bu sayede sadece bir kez gördüğünüz kişiyi bağlantılar yoluyla bulabiliyorsunuz.
"Adele’i seven arkadaşlarım" veya "Mehmet’in İzmir’deki fotoğrafları" gibi aramalar gerçekleştirmeniz de mümkün. Tabi, şimdilik bu aramaları sadece İngilizce olarak yapabiliyorsunuz.
Facebook, neden Graph Search gibi bir özellik oluşturdu?
Sosyal ağda 1 milyarın üzerinde kullanıcı bulunduğunu söyleyen Facebook, bunlar arasında 1 trilyon bağlantı olduğunu ve 240 milyardan fazla fotoğraf paylaşıldığını söylüyor. Şirket, "kullanıcıların diğerleriyle olan ilişkilerini ve ilgilendikleri şeyleri ortaya çıkaracak araçlar sunma ihtiyacı duyduğunu" söylüyor ve bu araçları "grafik" olarak adlandırıyor.
Facebook ilk çıktığında kullanıcıların siteyi kişiler hakkında bir şeyler öğrenmek ve yeni bağlantılar kurmak için kullandığını söyleyen Rasmussen, Graph Search için "bizi köklerimize döndürüyor ve kullanıcılara yeni bağlantılar yapma olanağı sunuyor" diyor.
Graph Search Google’a rakip mi?
Rasmussen’e göre Google’ın araması ve Graph Search birbirinden oldukça farklı. "Web araması, sizden bir takım anahtar kelimeler alıp, bu anahtar kelimelere göre en iyi sonucu gösterir. Graph Search ise cümleleri birleştirmenize, bu sayede kişileri, yerleri, fotoğrafları ve Facebook’taki diğer içerikleri bulmanızı sağlıyor."
Graph Search gizliliğe önem veriyor mu?
Facebook, Graph Search’ün gizliğe önem verilerek geliştirildiğini, genellikle size özel sonuçlar sunduğunu söylüyor. Facebook’a göre Graph Search, gizlilik ayarlarına son derece önem veriyor ve sadece normalde görünebilen sonuçları gösteriyor.
Graph Search sadece başlangıç mı?
Şu an "çok erken" bir geliştirme aşamasında olan işlev, şimdilik sadece Amerikan İngilizcesi dilinde sunuluyor ve sadece Facebook’taki kişiler, fotoğraflar, yerler ve ilgi alanlarını arayabiliyor. Dolayısıyla Graph Search’ün önünde katedeceği uzun bir yol var.
İşlevin beta programına https://www.facebook.com/graphsearch adresinden başvurmanız mümkün.
chip online