En genç kara delik keşfedildi

Araştırma
Nasa’nın Chandra X ışını gözlemevinden aldıkları verileri değerlendiren gökbilimciler, maddenin yıldızın kutuplarından çok büyük hızla dışarı atıldığını, genç bir kara deliği bünyesinde barındır...
EMOJİLE

Nasa’nın Chandra X ışını gözlemevinden aldıkları verileri değerlendiren gökbilimciler, maddenin yıldızın kutuplarından çok büyük hızla dışarı atıldığını, genç bir kara deliği bünyesinde barındıran W49B süpernova kalıntılarına neden olabileceğini iddia ediyor.

Massachusetts Institute of Technology’deki (MIT) çalışmayı yöneten Laura Lopez, “W49B’nin galaksideki bu türden ilk keşif olduğunu” söylüyor. “Ana yıldız, başka ana yıldızlarınkine benzemeyen bir şekilde ömrünü tamamlamış görünüyor” dedi.

Genellikle büyük bir yıldızın yakıtı tükendiğinde, yıldızın merkezi çöker. Bu, süpernova patlamasına neden olan, genelde simetrik, zincirleme bir reaksiyonu tetikler. Ama, kutuplara yakın bölgelerde materyal dışarı atıldığında, yıldızın kutuplarından yayılan patlamalar süpernova patlamasını ve sonrasını şekillendirir.

Chandra’daki verileri kullanıp bunu yıldızların teorik modelleri ile kıyaslayan araştırmacılar, kalıntıların sadece yarısında demire rastlarken diğer yarısının sülfür ve silikon gibi elementler içerdiğini gördüler. Bunlar bir araya getirildiğinde, eldeki bu deliller asimetrik bir patlamanın olduğu gösteriyor.

California Üniversitesi’nden değerlendirme raporunu kaleme alan yazarlardan biri olan Enrico Ramirez-Ruiz “Sıradışı elementlerin varlığının yanısıra, W49B ayrıca diğer yıldız patlaması kalıntılarından daha uzun ve eliptik bir şekle sahip” diyor ve ekliyor: “Bu durum x ışınlarında ve diğer dalga boyutlarında görülüyor ve bu yıldızın sıradışı bir şekilde yok olduğuna işaret ediyor”.

gazeteport