Malatya Sultansuyu Tarım İşletmesinde açılan Dondurulmuş Boğa Sperması Üretim Laboratuvarında ilk etapta yılda 1 milyon doz boğa sperması üretilmesi hedefleniyor. İşletme Müdürü Baş: ”Bir doz spermanın ortalama 10 dolar olduğunu düşünürseniz 40 milyon dolar para ödüyoruz. Biz 10 milyon dolarının bu ülkede kalmasını sağlayacağız ilk etapta” açıklamasında bulundu.
Kısa süre önce işletmede açılan laboratuvarda, yapılan hazırlıkların ardından sperma üretilmeye başlandı. İşletme Müdürü Ahmet Baş, Dondurulmuş Boğa Sperması Üretim Laboratuvarında 1 laboratuvar binası, 90 başlık 3 adet boğa ahırı, laboratuvar için gerekli her türlü modern alet ekipman ve malzeme ile hayvancılığın ihtiyaç duyacağı diğer yatırımları tamamlayarak dondurulmuş boğa sperması üretimine 2012 yılında başladıklarını söyledi.
Baş, 37 adet seçilmiş boğa adayı bulunduğunu, bunlardan 25’inin sperma üretimine başladıklarını ifade etti. Seçilen boğalardan alınan spermlerin dondurulmaya başlandığını ifade eden Baş, şöyle dedi: ”Laboratuvarda üretilen spermalar öncelikle kendi işletmemizde bulunan hayvanların tohumlanmasında kullanılacak. Buradan olumlu sonuçları çıkan boğa adaylarının spermaları ülke geneline satılarak, hem kuruma gelir sağlanacak, hem de yurtdışından ithal gelen sperma miktarının azalmasını sağlayacak. Ülke kaynaklarının boşuna harcanmamasına yol açacak.” Boğaların seçimiyle ilgili de bilgi veren Baş, sığırlarda damızlık olarak kullanılacak en verimli boğaların tespit edilmesi için bilimsel ve teknik çalışmalar yapıldığını belirterek, ”Annesi çok iyi olan anne adayları, dünya sıralamasındaki 10 boğayla tohumlanıyor. Onlardan doğan erkek buzağılar boğa adayı olarak ayrılıyor. 6 ayının ardından karantina merkezine alarak 15 aydan sonra sperma sağımına başlıyoruz” diye konuştu.
Hedef 1 milyon doz sperma
Yurtdışından Türkiye’ye yaklaşık 4 milyon doz boğa sperması geldiğine dikkati çeken Baş, Malatya Sultansuyu Tarım İşletmesinde kurulan Dondurulmuş Boğa Sperması Üretim Laboratuvarında hedeflerinin yılda 1 milyon doz sperma üretmek olduğunu vurguladı. İthal edilen spermlerin yüzde 25’ini kendi laboratuvarlarından karşılamayı hedeflediklerini dile getiren Baş, şunları kaydetti: ”Dolayısıyla yüzde 25’lik kısmını ülke kaynaklarından karşılamayı istiyoruz. Bir doz spermanın ortalama 10 dolar olduğunu düşünürseniz 40 milyon dolar para ödüyoruz. Biz 10 milyon dolarının bu ülkede kalmasını sağlayacağız ilk etapta. Şu anda 37 seçilmiş boğa var. Ancak, laboratuvarımız 100 boğa kapasiteli. Boğalar seçildikçe buraya getirilecek.”
Döl kontrolü nedir?
Döl kontrolü, sığırlarda damızlık olarak kullanılacak en verimli boğaların tespit edilmesi için aday boğalardan doğan dişilerin (düve-inek) verimlerine bakılarak hangi boğaların damızlık, hangilerinin de damızlık olmayacağı kararının verilmesi için yapılan bilimsel ve teknik çalışmaların bütünü olarak belirtiliyor.
Hayvancılığı gelişmiş modern ülkelerin, yıllardır kullandıkları Döl Kontrolünden Geçmiş Dondurulmuş Boğa Spermaları sayesinde ülkelerinde yüksek genetik potansiyele sahip (yüksek verimli) sığır varlığı sayılarını hızla artırarak hayvan ıslahında büyük ilerlemeler sağladığı biliniyor.
AA