Bilimadamları son zamanlarda el, kol ve bacak protezlerinin yapımında büyük ilerlemeler kaydetse de protezler hala yapay görünüm ve hissiyata sahip. Ancak Güney Kore’de kaydedilen gelişmeler bunu değiştirebilir. Güney Koreli uzmanlar ısı, basınç ve ıslaklığa hassasiyet gösteren yapay deri imal etmeyi başardı.
Yapay robot eller, giderek insan eline daha çok benzemeye başladı. En gelişmiş olanlarına beyin gücüyle hükmetmek bile mümkün.
Ancak biyonik ele sahip olanların ne tuttuklarını anlamaları için görme duyularını da kullanmaları gerekiyor.
Şimdiyse Güney Koreli ve Amerikalı uzmanlar ısı, basınç ve ıslaklığı hissedebilen esnek yapay deri üretmeyi başardı.
Polimer bazlı bu esnek malzeme, yanık nedeniyle hasar gören insan derisinin yerini tutmak için değil, protez el, kol ve bacaklara ya da insansı robotlara dokunma hissi sağlamak için tasarlanmış.
Seul Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Fakültesi’nden Profesör Kim Dae-Heyong, malzemenin alıcılarının insan cildinin birebir kopyası olduğunu söylüyor: “Yapay deri basıncı, sıcaklığı, gerilmeyi ve nemi hissedebiliyor. Aynı insan derisi gibi yumuşak. Kendi kendini ısıtabiliyor.”
VOA’nın haberine göre Profesör Kim, yapay derinin plastik, polyamid ve silikon içerdiğini, her milimetrekarede 400 alıcı bulunduğunu söylüyor.
Yapay deriyle kaplı protez-el, kuru ve ıslak nesneleri birbirinden ayırabiliyor, herhangibir nesneyi kavradığında basıncı ayarlayabiliyor.
Ancak Profesör Kim, yapay elin henüz bu duyuları beyne sinyal olarak gönderemediğini söylüyor: “Sentetik deri kaplı robot el, kol ve bacakları engelliler tarafından kullanılabilir hale getirmeyi ve insansı robotlarda da kullanmayı umuyoruz.”
Uzmanlar, insan derisinin duyarlılığına sahip bu yapay deri sayesinde robotların bir gün bilgisayar klavyesinde yazı yazabilmesini, hatta bebek bezi değiştirmesini umuyor.