ATLAS deneyinden bilim adamı Fabiola Gianotti, ölçümlerin doğruluk oranının çok yüksek olduğunu söylerken verilerin yayına hazırlanmasının bir miktar zaman alacağını bildiridi. Verilerde 125.3 GeV (gigaelektronvolt) büyüklüğünde (her atomun kalbini oluşturan protonların ağırlığının 133 katı) bir zıplama keşfedildiği belirtiliyor. Bu zıplamaya neden olan olgunun ise Higgs parçacığı olabileceğine inanılıyor. CMS deneyinden Joe Incandela da yeni parçacığı keşfettiklerini onaylarken, bu parçacığın şimdiye dek bulunan en ağır bozon olduğunu vurguluyor.
Görünmez olan Higgs parçacığının her şeye kütlesini kazandırdığına ve evreni bir arada tuttuğuna inanılıyor. Birçok fizikçi, teoremlerini Higgs’in varolduğunu varsayarak geliştiriyorlar. Ancak bazı fizikçilerin teoremlerini tekrar gözden geçirmesi gerekecek gibi görünüyor.
Yayın Tarihi
19 Haziran 2019 Çarşamba / 12:00
Bilim sonunda aradığını buldu!
Araştırma
ATLAS deneyinden bilim adamı Fabiola Gianotti, ölçümlerin doğruluk oranının çok yüksek olduğunu söylerken verilerin yayına hazırlanmasının bir miktar zaman alacağını bildiridi. Verilerde 125.3 GeV (gi...