Artık Kandil uzaydan takip edilecek

Araştırma
TÜRKİYE’NİN yerli imkanlarla üretilen ilk askeri keşif ve gözetleme uydusu Göktürk-2, dün TAİ-TUSAŞ tesislerinde düzenlenen bir törenle, uzaya fırlatılacağı Çin’e uğurlandı. Türkiye’...
EMOJİLE

TÜRKİYE’NİN yerli imkanlarla üretilen ilk askeri keşif ve gözetleme uydusu Göktürk-2, dün TAİ-TUSAŞ tesislerinde düzenlenen bir törenle, uzaya fırlatılacağı Çin’e uğurlandı. Türkiye’nin dünyayı izleyebilecek ilk milli uydusu olan Göktürk-2, alacağı 2.5 metre çözünürlükteki görüntüleri Ahlatlıbel’de kurulan yer istasyonuna aktaracak. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda üretilen uydu sayesinde, Türkiye, başta PKK yuvalarının bulunduğu Kandil olmak üzere tehdit görülen her yerden görüntü alabilecek. Göktürk-2 uydusunun uğurlanması dolayısıyla düzenlenen törene, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da katıldı. Konuşmaların ardından protokol konuklarının da bulunduğu ortamda uydunun kapama işlemi tamamlandı.

Hem askeri hem sivil alanda kullanım

Törende konuşan Bakan Nihat Ergün, ilk milli yer gözlem uydusu olan ve 7.5 metre görüntü çözünürlüğüne sahip RASAT’la sadece Türkiye’den görüntü alınabildiğini, anlatırken, GÖKTÜRK-2 ile ise dünyanın her yerinden görüntü alınabileceğini vurguladı. Askeri alanda kullanılacak olan uydunun sivil alanda da önemli işlevler göreceğini belirten Ergün, “Aralık ayı sonu itibariyle ilk görüntüleri almaya başlayacağız. Yeni hedefimiz, 20 santimetreye kadar çözünürlüğe sahip uydu geliştirmek ve bunu fırlatabilecek teknolojiye de sahip olmak” dedi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da Türkiye’nin kendi ihtiyaçları ve ticari olarak başka kullanıcılar için de üreteceği uyduları kendi topraklarından fırlatmaya yönelik uydu fırlatma sistemi projesinin planlandığını ve uzaya barışçıl amaçlarla çıkış için Türkiye’den de bir kapının aralanacağını kaydetti.

Tüm dünya Ahlatlıbel’de izlenecek

GÖKTÜRK-2 projesi, Mayıs 2007’de başlatıldı. Tasarım, üretim, montaj ve test aşamaları, öngörülen sürede başarıyla tamamlandı. Proje 140 milyon TL’ye malolurken, bütçenin tamamı TÜBİTAK tarafından karşılandı. GÖKTÜRK-2, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına yönelik olarak üretildi. Bu kapsamda Türkiye’nin yerli imkanlarla üretilen ilk askeri keşif ve gözetleme uydusu olma özeliği taşıyor. Tüm dünyayı görüntüleyebilecek ilk milli uydu olma özelliğine de sahip olan GÖKTÜRK-2, 2.5 metre çözünürlüğe sahip.  Bu özelliğiyle GÖKTÜRK-2, siyah beyaz olarak 2.5 metre, çoklu renkli olarak da 5 metreye kadar net görüntü veriyor. 30 derecelik bir manevra kabiliyetine sahip olan uydu, askeri gözlem uydusu olarak kullanılacağı için, özellikle Kandil’deki terörist grupların tespitine imkan sağlayacak. Dünyanın çevresinde 98 dakikada bir tur atacak olan uydu, aldığı görüntüleri Ahlatlıbel’de kurulan istasyona aktaracak.GÖKTÜRK-2, Çin’de Gobi Çölü’ndeki Jiuquan Uzay Üssü’nden 19 Aralık tarihinde fırlatılacak. Yerli uydumuz, uğurlanmadan önce uydu fırlatma hatalarına karşı da sigortalandı.

Star