Apple’ın CEO’sundan Samsung itirafı

Araştırma
Apple, 2012’yi neredeyse patent kavgaları yaparak geçirdi. ABD’li elektronik devi, bu kavgalar esnasında yer aldığı birçok piyasada güç kaybetti. Bir yıl sonra, Apple’ın CEO’su...
EMOJİLE

Apple, 2012’yi neredeyse patent kavgaları yaparak geçirdi. ABD’li elektronik devi, bu kavgalar esnasında yer aldığı birçok piyasada güç kaybetti.

Bir yıl sonra, Apple’ın CEO’su Tim Cook’un ‘aslında Samsung ile kavga etmeye en başından beri karşı olduğu’ ortaya çıktı.

Apple, başta Samsung olmak üzere teknoloji dünyasındaki birçok rakibiyle verdiği sayısız patent kavgasında bugüne kadar önemli bir fayda elde edemedi. Samsung’a karşı Ağustos 2012’de kazanılan 1 milyar dolarlık tazminat davası da Güney Koreli şirketin temyize gitmesiyle henüz sonuçlanmış değil. Dahası, Apple küresel alandaki birçok patent davasında kan istediği sonucu alamazken, yoğunlaşması gereken akıllı telefon ve tablet piyasalarında güç kaybetti.

Reuters’a konuşan Apple’a yakın kaynaklar, Apple CEO’su Tim Cook’un, ‘Samsung ile kavgaya girmeyi en başından beri istemediğini’ ifade etti. Bunun en büyük sebebi ise Güney Koreli şirketin iPhone ve iPad için çok önemli bir parça tedarikçisi olması.

STEVE JOBS’IN EN BÜYÜK KABUSU

Steve Jobs’ın hayatta olduğu dönemde en büyük kabusu, Asya’dan çıkacak güçlü bir elektronik üreticisinin, iPhone ve iPad’e benzeyen ve Google’ın Android işletim sistemini kullanan cihazlar üretmesi ve Apple’ın piyasadaki gücünü azaltmasıydı.

Jobs, Apple’ın elektronik piyasasındaki krallığını tehdit edecek ve şirketin hisse değerini düşürecek kabusuna bir açıklama getirmişti: ‘Piyasadaki klonları önlemek için bir termo nükleer savaş.’

Apple, Samsung’a karşı ilk patent davasını 2010’da açtı. Aradan geçen iki seneyi biraz aşkın sürenin ardından, ABD’li şirketin Güney Koreli rakibinin ürünlerine satış yasağı getirme şansı her gün biraz daha da azalıyor. Apple’ın altı ay önce kazandığı ve yasal süreci devam eden 1 milyar dolarlık dava da gidişatı değiştirebilmiş değil.

YENİ BİR İLİŞKİ Mİ BAŞLAYACAK?

Apple, kaybettiği davaların yanı sıra akıllı telefon piyasasında güç de kaybederken, Samsung bir o kadar güç kazandı. Şimdi sorulan soru, Apple’ın 2013’te Samsung’a olan tavrını değiştirip değiştirmeyeceği?

Her ne kadar Steve Jobs bir termo nükleer savaştan bahsetse de, Tim Cook’un ‘Samsung’u dava etmeye en başından beri karşı olduğu’ ifade edildi. Cook, Samsung’un çok önemli bir tedarikçi olmasından dolayı ilişkinin bozulmasını istemiyordu. Güney Koreli şirketin, geçtiğimiz yıl Apple’a sattığı parçaların fiyatı, 8 milyar doları bulmuştu.

Apple’ın operasyon müdürü Jeff Williams, geçtiğimiz ay Reuters’a yaptığı açıklamada, ‘Samsung’un çok önemli partner olduğunu ancak tedarik alanında bu ilişkinin çürümeye başladığını’ ifade etti.

Ancak yasal savaşların yavaşlamaya başlamasıyla, Samsung ve Apple’ın güç kazanan Nokia, BlackBerry ve Microsoft gibi yeni rakiplere karşı güçlerini yeniden birleştirmesi muhtemel.

Apple, 1990’larda yaşadığı bir mücadelenin benzerini bu sefer akıllıc çözümleyebilir. Microsoft’un Windows işletim sistemiyle Mac bilgisayarlarını tehdit ettiğini öne sürerek yazılım devine savaş açan Apple, bu kavgayı kaybetmiş ve 1996’da Steve Jobs’ın şirkete geri dönmesiyle yok olmaktan kurtulmuştu.

Yine 1990’ların sonlarındaki bir diğer örnek, Microsoft’un Internet Explorer tarayıcısına savaş açan Netscape’in kavgayı kaybetmesi ve çok düşük fiyata satılarak yok olmasıydı.

Apple ve Samsung, bugün çok farklı bir konumdalar. Çok tabakalı bir rekabet ortamında hem rakip hem ortak konumunda olan iki elektronik devi, bugün piyasada birçok şirkete karşı durduklarının da farkında. Nokia, BlackBerry, Sony, HTC ve hatta Google, başta Apple’ın pay oranından kapmak için ellerinden geleni yapıyor.